Таємниця зникнення води на Марсі: океани червоної планети забрав глобальний катаклізм

Загублений світ

Наукові дослідження підтверджують, що колись на планеті Марс існувала вода…

Наприклад, виявлення водяного льоду на полюсах червоної планети, а також наявність вивітрюваних порід, що утворилися в рідкісних водних середовищах, свідчать про присутність води в минулому. А це означає одне, мільйони років тому, коли на Землі ще не існувало людство, на Марсі вже були річки, моря та цілком можливо океани.

«Ми спостерігаємо на Марсі чіткі геологічні докази, що колись давно він був покритий рідкою водою, - розповіла астрофізик Олена Компанієць. – А те, що нещодавно на планеті виявили і воду у рідкому стані, для нас надія і круті об’єкти для майбутніх досліджень. Тому що там, де є рідка вода, можна шукати життя».

Одне із найбільших пересохлих озер розташовано на місці сучасного кратера Гейла дослідив під час місії марсохід Curiosity. Вода в ньому, скоріш за все, була ідентична земній. Відтак у Каліфорнійському технологічному інституті підрахували – чотири мільярди років тому на Марсі було достатньо води, щоб покрити майже всю територію планети океаном глибиною від ста до півтори тисячі метрів.

Але якщо на планеті була вода та ще й і у великій кількості, куди вона поділася з часом? Правдоподібною є лише одна версія – в життя цілком можливо райського куточка Сонячної системи втрутився глобальний катаклізм.

«Розсіялась атмосфера Марсу, тобто це було одномоментне дуже велике нагрівання», - каже письменниця-фантастка Маріанна Малина.

Але сліди марсіанського життя, на думку вчених, не могли бути стерті повністю. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Дивись також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше