Таємниці Карпат: на якій горі знаходиться занепала обсерваторія, чим особлива гора «Вухатий камінь» і де зустріти мольфарів?

Загублений світ

Зустріти мольфара у Карпатах – велика удача…

Не секрет, що Карпати вирізняються неабиякою кількістю священних місць, або, як дехто їх називає, – місця сили. Програма «Загублений світ» зібрала кілька неймовірно сильних своєю енергетикою місцин про які вам варто знати.

На Гуцульщині і досі живе пам'ять про легендарного опришка, народного месника, захисника всіх знедолених Олексу Довбуша. Гуцули увіковічнили його у багатьох топонімах: Довбушанка, Довбушів Сідець, Довбушеві комори, Довбушеві церкви, камінь Довбуша. Майже немає такого туриста, хто б був у Карпатах і не опинився у цих місцях.

У давні часи гуцули здійснювали паломництво у місто Сучава до монастиря, де зберігалися мощі Івана Сучавського, в розмовній мові – священника Івана (піп Іван). Ймовірно, в пам'ять про цього святого гуцули-християни перейменували одну із вершин Чорногірського хребта на гору «піп Іван».

Гора «Вухатий камінь» часто сприймається, як частина проходження маршруту на гору «Піп Іван». Хоча помандрувати в карпатські високогір’я варто і заради відвідин лише хоча б цієї природної формації. «Вухатий Камінь» прилягає до гори «Смотрич» і легко впізнається з-поміж інших карпатських вершин, завдяки високим кам’яним виходам з тіла гори, що мають різні чудернацькі форми – у народі ці виходи називають церквами.

А ви знали, що у цій місцевості знаходиться будівля старої обсерваторії? Хоча наукові дослідження тут не проводяться вже понад 50 років, будівля приваблює багатьох туристів. Ця монументальна будівля налічувала 5 поверхів і 43 кімнати.   

Зустріти мольфара у Карпатах – велика удача, адже вони живуть зазвичай усамітнено, а влітку переселяються до печер і на високогір’я. Втім у Карпатах вистачає куточків позначених їхнім духом. Найбільше озеро українських Карпат «Синевир» – одне з таких місць сили. Як виникло це вражаюче озеро? Та багато цікавої інформації про українські гори – у сюжеті програми «Загублений світ»

Loading...

Дивися також:

Новини

Всі новини
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Історії про відвідування Землі космічними прибульцями більш ніж просто міфи…
Дивитись більше