Таємниці елітних апартаментів: будинок «Слово» у Харкові – місце справжньої свободи чи засіб контролю КДБ?

Загублений світ

Для найкращих українських літераторів у 1929 році звели розкішний кооперативний будинок…

У кінці 20-х років минулого століття Харків був не лише офіційною столицею України, але і її культурним центром. Всі зірки жили тоді тут: Микола Хвильовий, Остап Вишня, Лесь Курбас, Михайло Яловий і ще десятки найталановитіших митців того часу.

«Тоді письменники були надзвичайно популярні. – розповів режисер Тарас Томенко. – Вони збирали повні зали, виступали на заводах та підприємствах. Наприклад, тиражі Остапа Вишні були мільйонними».

Для найкращих українських літераторів у 1929 році в Харкові звели розкішний кооперативний будинок «Слово», символічно побудований у формі літери «С». Ключі від елітних апартаментів отримало 66 родин тогочасних зірок.

За словами режисера Тараса Томенка, який зняв про будинок «Слово» одразу два фільми – документальний та художній, це – унікальний архітектурний проэкт, де передбачалося, що письменники будуть харчуватися в їдальні, на даху їх чекав солярій, стіни були із шумоізоляцією, щоб не було чути друкарських машинок, а сходи – обтягнуті тканиною. Словом, все було зроблено для того, аби письменники могли спокійно працювати. Проте насправді ніхто із нових мешканців не здогадувався, що у цих стінах вони були «під ковпаком» у КДБ.

«Стіни будинку «Слово» були нашпиговані мікрофонами, а кожна квартира прослуховувалася. Крім цього, там жили завербовані агенти КДБ. - розповів режисер Тарас Томенко – Це був експеримент над українськи творчими людьми. Влада СРСР хотіла тримати їх усіх в одному місці, аби контролювати їх, їхні життя та думки».

Як у травні 1933 року райське життя українських письменників в елітних апартаментах у будинку «Слово» перетворилося на пекло? Скільки загалом було жертв «Розстріляного відродження»? Через що український поет, прозаїк та публіцист Микола Хвильовий пустив собі кулю у скроню? І що трапилося з його близьким другом Михайлом Яловим?

Жахливі подробиці страшної каральної машини СРСР щодо українських націоналістів дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Історії про відвідування Землі космічними прибульцями більш ніж просто міфи…
Дивитись більше