Стародавні ритуали у сучасному світі: чому в Індії їдять лише руками?

Загублений світ

Також гості країни не можуть відмовитися, якщо їм дають частування просто з чужих рук…

В Індії споживання їжі – це не просто спосіб зарядитися енергією чи отримати задоволення. Це справжній ритуал, у якому кожен етап має глибокий символічний зміст. Споживання їжі руками є однією з найважливіших традицій індійської культури, що несе в собі не лише практичний, але й духовний аспект.

«В Індії їдять руками, бо вважається, що коли ти їси руками, ти більше контактуєш з продуктом. Ти відчуваєш його температуру, текстуру, і таким чином їжа краще засвоюється організмом», - пояснює ресторатор з України, Яшві Тріпатхі.

Дотик до їжі допомагає не тільки відчути її фізичні властивості, але й створює певний зв’язок між людиною та природою, з якої походять ці продукти. Коли вас пригощають їжею з рук в Індії – це ознака великої поваги та гостинності. Відмовлятися від такої пропозиції вважається грубістю. Тому гості в цій країні завжди повинні зважати на культурні особливості та традиції.

За індійськими віруваннями, сам процес вживання їжі або напоїв може стати духовною практикою. Для цього достатньо робити це з позитивними думками, не поспішати, насолоджуватися смаком і звертати увагу на свої відчуття. Кожен шматок їжі – це можливість для зосередження та гармонізації тіла й розуму.

Яшві Тріпатхі також розповів, що в Індії є ще одна важлива прикмета: їжу ніколи не викидають:

«В Індії вважають, що в їжі є Бог, тому її не можна просто взяти і викинути».

Цікаво, що схожі вірування про дбайливе ставлення до продуктів можна знайти і в українських традиціях. Наприклад, у нас існує прикмета, що не можна викидати хліб, адже їжа символізує дари природи, які ми отримуємо від вищих сил.

Такий підхід вчить цінувати кожен шматок і вбачати в ньому щось більше, ніж просто продукт для втамування голоду. Таким чином, навіть прості страви в Індії можуть стати шляхом до духовного просвітлення, якщо їх споживати з усвідомленістю та повагою до природи і всесвіту.

Більше цікавих подробиць про Індію дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Хворі часто описують відчуття, ніби їхнє тіло змінюється…
Також гості країни не можуть відмовитися, якщо їм дають частування просто з чужих рук…
Дивитись більше