Секретні досліди СРСР та унікальна колекція мутантів Чорнобиля: таємниці генетика В’ячеслава Коновалова

Загублений світ

Військові експерименти проводили на замовлення Міністерства оборони…

Професор В’ячеслав Коновалов, видатний український генетик, який помер у 2016 році, залишив після себе незвичайну спадщину — приховану від світу колекцію мутованих тварин з Чорнобильської зони відчуження.

Ще в 70-х роках в лабораторії, де працював Коновалов, розпочалися секретні військові експерименти на замовлення Міністерства оборони СРСР. Учені піддавали радіаційному опроміненню лабораторних тварин — мишей та щурів, що призводило до появи жахливих мутантів. Експерименти мали залишитися таємницею, але після катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році професор зрозумів: тепер мутації відбуватимуться вже не в контрольованих умовах лабораторій, а у відкритій природі.

Після цієї катастрофи Коновалов вирішив більше не мовчати. Він залишив державну службу і переїхав на Житомирщину, звідки почав досліджувати наслідки радіації для живих істот у зоні відчуження. Згодом його квартира перетворилася на своєрідний музей — єдине у світі зібрання чорнобильських мутантів. Тіла тварин, що постраждали від мутацій, зберігалися в банках з формальдегідом або у вигляді опудал.

Однак така діяльність викликала чимало непорозумінь серед сусідів, а навіть власні діти вченого не могли змиритися з його незвичайним захопленням. Партійні органи СРСР вимагали від нього знищити докази впливу радіації на живі організми, але після здобуття Україною незалежності тиск припинився. Незважаючи на це, робота Коновалова залишилася непоміченою, і підтримки він так і не отримав.

Розчарований, але сповнений надії, вчений вирішив законсервувати свою унікальну колекцію і закопав її у невідомому місці. Він обіцяв, що дістане експонати, коли настане відповідний час. Однак цей момент так і не настав — професор помер у 2016 році, забравши з собою таємницю місцезнаходження своєї безцінної колекції.

Більше про мутантів Чорнобиля дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Новини

Всі новини
Хворі часто описують відчуття, ніби їхнє тіло змінюється…
Також гості країни не можуть відмовитися, якщо їм дають частування просто з чужих рук…
Дивитись більше