Робить продукти смачнішими: чи шкідливий глутамат натрію?

Загублений світ

Харчова добавка розділила людей на два табори…

Що таке загадкова добавка Е621? Майже кожна людина, заходячи до супермаркету, помічала цілий список харчових добавок з позначкою «Е», і майже на кожному продукті містилися добавка Е621 – глутамат натрію. Саме ця речовина робить їжу смачнішою для наших рецепторів.

Хімічно чистий глутамат натрію у 1908 році вперше виділив професор Токійського університету Ікеда Кікунае. Він вирішив дізнатися, яка речовина робить водорості комбу смачними. З тих пір виробники почали все частіше випробовувати винахід у своїх продуктах. Та чи шкідливий він?

Об’єктивної відповіді на питання досі немає. Противники добавки вважають, що Е621 має токсичні властивості і може призводити до серйозних захворювань. Експерти кажуть, що глутамат натрію викликає залежність і при інтенсивному вживанні може перевантажити наші рецептори. Що радять дієтологи щодо використання Е621 – дивись у сюжеті «Загубленого світу» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Не пропусти програму «Загублений світ» в ефірі телеканалу 2+2 з понеділка по четвер, о 16:50!

26102025
Уявіть собі кульку розміром 3 см, всередині якої гаряча плазма кипить при 2760 градусах Цельсія...
Вона стоїть на кожному столі, але ми часто думаємо про неї лише як про приправу чи, що гірше, ворога здорового харчування. 
25102025
Серце Карпатських гір не перестає дивувати...
24102025
Під шарами мангрового торфу на дні лагуни в Белізі археологи виявили ідеально збережений солеварний комплекс стародавніх майя. 
24102025
Анонси 2+2
У середу, 29 жовтня, о 18:00 на стадіоні ім. В. Лобановського відбудеться центральний матч 1/8 фіналу Кубка України, та й, будемо відверті, усього турніру. Київське «Динамо» прийматиме донецький «Шахтар».