Рідинне дихання: у секретних лабораторіях вчені проводять дослідження з дихання організму під водою без кисню

Загублений світ

Ця здатність досліджена дуже мало, проте…

Якими б наполегливими не були тренування дайверів, генетично нам ніколи не надолужити фору мільйони років еволюції, котру мають морські ссавці. Однак людство не здається і у секретних лабораторіях провідних країн активно працюють над методом рідинного дихання.  

Поки що ця здатність досліджена дуже мало. Легені заповнюють рідиною на основі замінника плазми крові – перфторану. Такий «коктейль» має забезпечити дихання організму без жодної газової суміші.

Утім, метод залишається глибоко експериментальним. А деякі спеціалісти взагалі вважають його безперспективним, а у США застосування перфторану офіційно заборонено через його потенційну шкідливість для здоров'я людей і негативний вплив на навколишнє середовище.

Деякі дослідження показали, що перфторан може бути токсичним і має негативний вплив на здоров'я людей. Він може накопичуватися в організмі і пов'язаний з ризиком розвитку різних захворювань, включаючи рак, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, репродуктивні порушення та інші.

Перфторан є стійким до розкладання в природі і може існувати протягом довгого часу. Це означає, що він може накопичуватися в воді, ґрунті, рослинах і тваринах, утворюючи потенційну загрозу для екосистем і водних ресурсів.

Проте, на планеті є люди, яким непотрібен не те, що перфторан, а й навіть кисневий балон аби пірнати на глибину і затримувати дихання на 10 хвилин. Хто вони – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Також не пропусти випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ» щодня на 2+2.

 Дивись також:

Гаваї асоціюються з нескінченним літом, білим піском і коктейлями під пальмами. Проте за лаштунками цієї сонячної ідилії ховається зовсім інша реальність. 
24122025
Космічний телескоп Джеймса Вебба знову підкинув науці проблему, яку неможливо ігнорувати. Астрономи зафіксували екзопланету, склад атмосфери якої не відповідає жодному відомому сценарію формування планет. 
Сьогодні важко уявити зимові свята без мерехтливих вогників на штучній або живій ялині. Проте, якщо відмотати час на триста років назад, ми побачимо зовсім іншу картину. У XVII–XVIII століттях головним героєм свята був він — величний і символічний дідух. 
Коли вечірнє небо затягує сутінками, а на столах з’являється перша з дванадцяти пісних страв, ми рідко замислюємося про походження цих традицій. 
Українська кухня завжди славилася своїми ковбасними традиціями, і серед усіх смаколиків особливе місце займає мацик…
У Києва розташувався музей живої історії «Мамаєва Слобода»…