Позбавив християнської величі святого: хто створив Санта-Клауса?

Загублений світ

До ХХ століття образ різдвяного дідугана був зовсім інакшим…

Своєю появою Санта-Клаус зобов’язаний реально існуючій людині – святителю Миколаю, архієпископу Мирлікійському. Залишки його резиденції розташовані на території сучасної Туреччини. Не дивлячись на багатовікову традицію, пов’язану із християнським покровителем дітей, лише у 1922 році Святий Миколай став звичним нам Санта-Клаусом.

Сталося це в Америці. Існує думка, що сучасний образ цього різдвяного дідугана створила компанія-виробник відомого газованого напою Coca Cola. Однак насправді все почалося з поезії про Санту, яку написав письменник Клемент Кларк Мур. Твір настільки полюбився дітям і дорослим, що згодом став популярним у всьому світі.

Клемент Мур позбавив Миколая вбрання архієпископа і величі християнського святого, перетворивши його на веселого старого, який не судить, а лише дарує подарунки, подорожує на санчатах, запряжених оленями, та проникає в будинки через димар. Візуальний образ Санти створив художник Томас Наст, проілюструвавши твір Мура.

Однак, костюм Клауса був зовсім іншого кольору, ніж ми знаємо сьогодні. Як у традиції зображення Санти почав домінувати червоний колір? Яким чудовиськом заміняють Діда Мороза та Санта-Клауса у Європі – дивись у сюжеті «Загубленого світу» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Не пропусти програму «Загублений світ» в ефірі телеканалу 2+2 з понеділка по четвер, о 16:50!

Новини

Всі новини
Знання про ці методи могли бути відомі набагато раніше, ніж ми думали…
Це нові перспективи для людей, які втратили кінцівки або рухливість…
Дивитись більше