Перша висадка людини на Місяць: американцям вдалося долетіти і приземлитися на Місяці виключно завдяки українському вченому

Загублений світ

Вперше ступити на поверхню супутника Землі людство змогло 20 липня 1969 року…

Місяць цікавив людей ще з прадавніх часів, проте вперше ступити на його поверхню людство змогло 20 липня 1969 року. Двоє американських астронавтів – Ніл Армстронг та Барі Олдман – стали першими землянами, хто побував на Місяці. Але як науковцям вдалося, після десятків невдалих, а іноді трагічних спроб, нарешті долетіти і приземлитися на загадковому супутнику? Просто неймовірно, але допоміг їм у цьому українець!

Виявляється, американцям вдалося долетіти і приземлитися на Місяці виключно завдяки українському вченому Юрію Кондратюку. Як зізнався науковець Джордж Лоу, який запускав космічну місію, у своєму інтерв’ю «вони випадково знайшли непримітну книжечку, яка була видана ще 1929 року». У ній містилася до дрібниць розписана та обґрунтована схема висадки космічного корабля на Місяць. Цю схему назвали «траса Кондратюка».

«Одна з книжок потрапила до бібліотеки Америки. Коли Лоу відкрив її і почав читати, зрозумів, що Кондратюк описав у ній те, про що Лоу і так здогадувався. А там було детально розказано, як досягнути Місяця. Тому цю книгу і взяли за основу», - говорить ветеран космодрому «Байконур» Олександр Болтенко.

Виявляється, українському вченому вдалося розрахувати шлях на супутник ще задовго до початку космічного протистояння між СРСР та США. І тільки завдяки тому, що його книгу першими помітили американці, їхні астронавти перемогли у місячній гонці із СРСР.

«Якось на одній із конференцій, після польоту на Місяць, американці підняли бокал шампанського за українського вченого Кондратюка. Ось тоді в Радянському Союзі заметушилися», - згадує Олександр Болтенко.

Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Дивитись більше