Морозиво по-українськи: від льодових веж до домашніх рецептів

Загублений світ

Морозиво – це не просто солодке задоволення, а частина української гастрономічної історії...

Ще століття тому наші предки вміли перетворювати кригу на вишуканий десерт, який зберігав у собі смак літа і майстерність кулінарів.

«Для мене захоплення гастрономією – це найкоротший і найнадійніший шлях розкрити людину, тому що за столом ми справжні», – говорить Костянтин Грубич, автор одного з перших українських кулінарних проєктів «Смачна країна».

У дитинстві Костянтин жив у Полтаві поруч із жінкою на прізвисько Мороженчуха. 

«Чого Мороженчуха? Тому що у 20-30-х роках її батько у нас на Безвірницькій вулиці робив морозиво вдома, в льоду, в льосі. Там у нього було спеціальне якесь устаткування, і він ходив потім по вулиці та продавав це морозиво, яке зараз би сказали крафтове», – згадує він.

Домашнє морозиво не було рідкістю і в кулінарних книгах початку ХХ століття. 

«Там написано, що для приготування морозива потрібна спеціальна ринка, там є інформація, як змішувати морозиво, як воно має вистигнути. Є навіть рецепти цитринового морозива, мигдалевого морозива», – каже Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури, кандидатка історичних наук.

Особливо цікавою є історія льодових веж у центрі Львова. У XVIII столітті кригу заготовляли взимку, а влітку з неї готували крафтове морозиво з кавою, апельсинами, абрикосами та лісовими ягодами. 

«Брали кригу, взимку заготовляли, клали їх в льодовні, а потім, коли влітку була спека, були вишневий сік, чи черешневий, чи порічки. Розмішували із молоком, медом і їли це морозиво, називалися воно – Льоди», – розповідає Костянтин Олійник, козак Левушківського куреня Війська Запорозького Низового.

Морозиво – це приклад того, як майстерність і традиції формують смак поколінь, перетворюючи простий десерт на справжній гастрономічний символ.

Які рецепти могли конкурувати з сучасними десертами? Про це ти можеш дізнатися у випуску проєкту «Загублений світ» просто зараз.

Loading...

Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!

Читай також:

Уявіть, що ви стоїте перед стіною, яка пам’ятає Київ ще до монгольської навали. Поки туристи штурмують популярні локації, справжній скарб ховається у затінку дерев.
На фронті кулінарія – не просто справа смаку…
Морозиво – це не просто солодке задоволення, а частина української гастрономічної історії...
Зараз важко уявити грудень без яскравих вогнів, святкових ярмарків та звичних кожному з дитинства мелодій. Але якщо відмотати час на тисячу років назад, у період розквіту княжого Києва, святкова картина була зовсім іншою. 
Гаваї асоціюються з нескінченним літом, білим піском і коктейлями під пальмами. Проте за лаштунками цієї сонячної ідилії ховається зовсім інша реальність.