Ще століття тому наші предки вміли перетворювати кригу на вишуканий десерт, який зберігав у собі смак літа і майстерність кулінарів.
«Для мене захоплення гастрономією – це найкоротший і найнадійніший шлях розкрити людину, тому що за столом ми справжні», – говорить Костянтин Грубич, автор одного з перших українських кулінарних проєктів «Смачна країна».
У дитинстві Костянтин жив у Полтаві поруч із жінкою на прізвисько Мороженчуха.
«Чого Мороженчуха? Тому що у 20-30-х роках її батько у нас на Безвірницькій вулиці робив морозиво вдома, в льоду, в льосі. Там у нього було спеціальне якесь устаткування, і він ходив потім по вулиці та продавав це морозиво, яке зараз би сказали крафтове», – згадує він.
Домашнє морозиво не було рідкістю і в кулінарних книгах початку ХХ століття.
«Там написано, що для приготування морозива потрібна спеціальна ринка, там є інформація, як змішувати морозиво, як воно має вистигнути. Є навіть рецепти цитринового морозива, мигдалевого морозива», – каже Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури, кандидатка історичних наук.
Особливо цікавою є історія льодових веж у центрі Львова. У XVIII столітті кригу заготовляли взимку, а влітку з неї готували крафтове морозиво з кавою, апельсинами, абрикосами та лісовими ягодами.
«Брали кригу, взимку заготовляли, клали їх в льодовні, а потім, коли влітку була спека, були вишневий сік, чи черешневий, чи порічки. Розмішували із молоком, медом і їли це морозиво, називалися воно – Льоди», – розповідає Костянтин Олійник, козак Левушківського куреня Війська Запорозького Низового.
Морозиво – це приклад того, як майстерність і традиції формують смак поколінь, перетворюючи простий десерт на справжній гастрономічний символ.
Які рецепти могли конкурувати з сучасними десертами? Про це ти можеш дізнатися у випуску проєкту «Загублений світ» просто зараз.
Loading...
Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!
Читай також:
- Постріли на Інститутській: як слідчі ДБР сантиметр за сантиметром відслідковували перші вбивства Майдану?
- Провела в космосі майже вісім місяців: історія рекордсменки Суніти Вільямс, яка застрягла поза Землею
- Один із перших календарів людства, що досі працює: як тисячолітня піраміда майя «оживає» двічі на рік?