Як козацька еліта перетворила застілля на дипломатичну зброю

Загублений світ

Коли ми чуємо слово «козак», у голові одразу зринають картини шабель, степу і гарцювання на коні…

Та мало хто здогадується, що за лаштунками військових походів існував ще один світ — витончений, гурманський і надзвичайно вишуканий. Саме такий, яким його створила українська козацька еліта, зокрема гетьман Іван Мазепа. І якщо ти досі думав, що козацьке дозвілля — це лише співи під бандуру, тоді приготуйтеся дивуватися.

У Батурині, резиденції Мазепи, стояв палац із залами, які аж ніяк не поступалися палацам європейських монархів. Та найважливішим приміщенням була не кімната для нарад, а зал для бенкетів. Саме тут, за багатоденними застіллями, вирішувалися не лише долі союзів, а й відкривались державні таємниці.

Курйозний випадок описано в книзі «Україна: їжа та історія». Коли до Мазепи прибув посол французького короля Людовіка XIV, той мав намір дізнатися щось секретне. Але все вийшло навпаки. Після розкішного частування і келихів благородного напою француз розговорився настільки, що сам видав інформацію про таємну місію турків. Оце так сила української кухні!

Московська пропаганда століттями малювала козаків простакуватими дикунами з борщем і варениками. Проте насправді старшина цілком тримала руку на пульсі європейських кулінарних трендів. У моду входили каракатиці, яких на Гетьманщині називали «морськими павуками». Їх виловлювали в Середземному та Егейському морях, і доправляли до українського столу спеціальними кур’єрами. Тільки уявіть — ці «морські павуки» смакували під вино на фонах лютневої музики!

«Це теж було у нашій традиції. Кухар, який працював з цими каракатицями, він знав, як їх приготувати. Це теж частина нашої історії», — розповідає Олена Брайченко, дослідниця гастрономічної культури.

І це лише частина делікатесного розмаїття: зацукровані троянди, марципани, кав’яр, усе це — частина багатоденних свят, які могли супроводжуватися не лише музикою, а й феєрверками. Так, козацька старшина не просто вечеряла — вона влаштовувала шоу, де їжа ставала засобом впливу, захоплення і навіть політичного маневру.

А ви знали, що козацький банкет міг розпочатися з каракатиці, а завершитись міжнародною змовою? Чи уявляли ви гетьмана, який розмовляє з іноземним послом між двома ложками трояндового варення? Про це та ще більше — у випуску проєкту «Загублений світ». Дивись просто зараз і відкрий для себе козаків з несподіваного боку.

Loading...

Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!

Читай також:

Чи міг український гетьман часів Петра I знати про найнадійніший банк у світі та зберігати там свої статки? Ця загадкова історія, овіяна легендами та міфами про незліченне гетьманське золото, знову привертає увагу. 
Комерційні секрети можуть коштувати дорожче за нанотехнології чи квантові комп'ютери. Особливо, якщо мова йде про звичайний, на перший погляд, газований напій. 
20102025
Зима часто приходить несподівано, і вже зараз усі погляди прикуті до прогнозів на сезон 2025–2026 років...
20102025
Українська мова – це справжній океан слів, де можна знайти відповідники навіть до тих термінів, які здаються непохитними «французами» чи «латинізмами». 
Сучасний світ уже неможливо уявити без зручного та екологічного електротранспорту.