Хавасупаї – загублене плем’я Гранд Каньйону: як живуть мешканці найізольованішого міста у США?

Загублений світ

До найближчої дороги – 13 кілометрів лабіринтами Каньйону на мулах…

Єдині сучасні мешканці Гранд Каньйон прийшли туди тисячі років тому і вони єдині, кому вдається там виживати сьогодні. І це – плем’я індіанців Хавасупаї.

«Вони живуть в самому Гранд Каньйон і на сьогоднішній день є єдиним корінним індіанським плем’ям у США, яке повністю розмовляє власною мовою. І до сьогоднішнього дня географічна недоступність Гранд Каньйону і кліматичні умови призводять до того, що вони оберігають цей народ від його асиміляції», - розповів релігієзнавець Карен Нікіфоров.

До найближчої дороги – 13 кілометрів лабіринтами Каньйону, але подолати їх можливо лише на мулі у супроводі когось із місцевих. Навіть пошту туди доставляють на мулах. Ізольоване плем’я тисячу років ховалося тут від цивілізації, яка знайшла їх лише у 1880 році. Проте навіть урядові США не вдалося пересилити Хавасупаїв у резервації за межі Каньйону, тож загублене плем’я лишили у спокої.  

Як і тисячу років тому, Хавасупаї вірять у духів пустелі, регулярно приносять їм жертви, лікуються відварами та замовляннями. Злих духів, хвороби та прокляття шамани замикають і ув’язнюють у різноманітних предметах, речах та камінні.

«Якщо шаман когось проклинає, то та людина має померти у найближчий час. І до сьогоднішнього дня (і це є дуже цікавий факт) серед соціологів, психологів, антропологів, істориків і релігієзнавців ідуть дискусії – як так дійсно відбувається, що навіть у наш час, якщо шаман або служитель культу каже «ти помреш», людина дійсно помирає», - каже  релігієзнавець Карен Нікіфоров.

Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти, з 6 лютого, щопонеділка, о 17:00 на 2+2 виходитимуть прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Історії про відвідування Землі космічними прибульцями більш ніж просто міфи…
Дивитись більше