Глутамат натрію: шкідливо чи ні?

Загублений світ

Нас обманюють виробники продуктів. Вони роблять їжу смачнішою, ніж вона є насправді. І часто ви дуже помиляєтеся, якщо думаєте, що їсте справжні продукти.

Додаток, який є майже у всіх продуктах, – глутамінова кислота, або підсилювач смаку. Винайшов його ще 110 років тому японський хімік Кікунае Ікеда. Він назвав новий смак – умамі, що з японської перекладається як "апетитний".

Їжу штучно роблять смачнішою, ніж вона є насправді. Різноманітні ароматизатори надають їй геть чужого смаку. Більшість смаків створюють парфумери. Десятки експериментів із дегустаторами довели, людина вже не здатна справжній смак від штучного. Якщо зав’язати очі, то сливове пюре з яблучним ароматизатором, буде смакувати вам як яблучне і навпаки.

Ковбасу вже сотню років не виробляють без підсилювачу смаку, того самого загадкового умамі. Інакше вона, наповнена задля збільшення об’єму соєю, геть не смачна.

Глутамат натрію – це така дуже поширена назва, яку практично кожна людина чула. І люди розділилися на два табори: одні вважають, що це дуже шкідливо, від нього виникає ожиріння, сліпота, рак, аутизм, величезна кількість захворювань; інші люди просто махають на це рукою, адже ми живемо у 21 сторіччі і уся їжа перероблена.

Оксана Скиталінська, дієтолог

Суперечки про шкоду чи користь глутамату натрію не вщухають уже багато років. У кожного є свої аргументи. Противники підсилювача смаку кажуть, що добавка Е 621 має токсичні властивості, які вражають мозок. А ще вона викликає залежність.

Цей підсилювач смаку призводить до того, що смакові рецептори на нашому язиці починають вимагати дедалі інтенсивніше забарвленої їжі. Це призводить до того, що організм отримує не співмірне зі своїми можливостями навантаження.

Лариса Бойченко, дієтолог

Натомість прихильники глутамату впевнені, він необхідний людині не менше, ніж кисень. 

Глутамату натрію потребує наша нервова система набагато більше, ніж інших нейромедіаторів. 

Оксана Скиталінська, дієтолог

Правда, як завжди, десь посередині. Справа не у продукті, а у дозуванні. Майже уся їжа у супермаркеті містить Е621. Дієтологи застерігають, ці продукти можна їсти, але не частіше, ніж два рази на тиждень. 

Більше цікавого дивіться у Загубленому Світі на 2+2. 

Це не просто дивовижний витвір, це застигла загадка, яку наша планета зберігала мільйони років.
15062025
Світ старовини манить, чи не так? У кожному з нас живе дух першовідкривача, мисливця за пригодами, що прагне розгадати таємниці минулого.
15062025
Конфлікти через тютюновий дим у багатоповерхівках — не рідкість...
Майже тисячу років тому, у серці могутнього Чернігова, стояв величний Спаський собор. Це був не просто храм, а справжній центр політичного та духовного життя Київської Русі.
14062025
Забудьте про стереотипи, що сон – це для слабких. Насправді, це паливо для вашого мозку та тіла.