Cупер-відвертий купальник «бікіні» назвали на честь атола, де 12 років США випробовували найпотужнішу ядерну зброю

Загублений світ

Понад півтори сотні мешканців острова евакуювали…

Загублені у Тихому океані тропічні Маршалові Острови неабияк популярні серед любителів екзотичного відпочинку. Один із їхніх атолів – Бікіні – 1946 року американські військові обрали для випробування ядерної зброї. Понад півтори сотні мешканців острова евакуювали за умови, що скоро вони повернуться додому. Але військові недооцінили потужність вибуху – мільйони тонн коралів, піску та решти морських мешканців злетіли у повітря. Повертатися на атол було смертельно небезпечно і тому США вирішили перетворити його на постійний полігон.

За 12 років там випробували понад 60 бомб. Одна з них – воднева Браво – була потужніша за скинуту на Хіросіму. Військові святкували успіх, а американські дизайнери підхопили цю чудову новину і щойно створений супер-відвертий купальний костюм назвали за іменем атола – Бікіні! Він спричинив ефект вибуху бомби у модному світі.

А от самому атолу пощастило менше – з лиця Землі зникли три острови, у центрі Бікіні з’явився трикілометровий кратер, а океанічне дно перетворилося на місячний пейзаж. За 60 років після випробувань рівень радіації на Маршалових Островах залишається одним із найвищих на планеті, подекуди у сотні разів перевершуючи Чорнобиль та Фукусіму. Вчені визнали забруднення незворотнім, тож наразі про повернення острів’ян не йдеться. Джерела води отруйні, а повітря насичене радіоактивними ізотопами.

Втім існування без людей пішло на користь природі. Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше