5 найкрасивіших стародавніх міст, які опинилися під водою

Загублений світ
Фото: borobudurshipexpedition.com

Всі чули про Атлантиду, але про ці міста – навряд чи.

Заповітна мрія багатьох – відкривати світ та зачаровуватися ним щоразу, як вперше.

Проте деякі з архітектурних див приховані від людського ока. І побачити їх може лише сміливець, який не боїться зустрітися віч-на-віч зі стихією та її секретами.

Отож ми зібрали п’ятірку найкрасивіших підводних міст, які захоплюють таємничістю та величністю. Переконайтеся у цьому самостійно!

  • Порт-Ройал (Ямайка)

Його називали «найбруднішим і найбільш гріховним містом на землі». Воно славилося піратами, повіями та нестримними веселощами. Проте в 1697 році стався землетрус, який спричинив потужне цунамі. Саме воно «сховало» Порт-Роял під водою, а разом з ним життя двох тисяч жителів.

Після катастрофи місто продовжувало занурюватися під воду. Більша його частина знаходиться на глибині 13 метрів, тому зараз це маленьке рибальське село.

Фото: John Masefield

  • Дварка, Камбейська затока (Індія)

Колись розповіді про стародавнє місто бога Крішни вважали легендами. Проте у 2000 році випадковість змінила хід історії: під час досліджень рівня забрудненості акваторії були виявлені руїни, які підтвердили – давній індійський переказ не вигадка. 

Місто було збудоване 5000 років тому, хоча раніше найстарішим вважалося 4000-річне місто Хараппа – його називали колискою цивілізації.

  • Піраміди Йонагуні (Японія)

Фахівці й досі сперечаються – природне це диво чи рукотворне? Проте кам’яні тераси трикутної форми, що складають піраміду, наштовхують на другу версію їх походження.

76-метрову будову було виявлено у 1995 році драйвером-любителем, який відхилився від допустимих меж під час занурення. І якщо піраміди справді створені людиною, то це, найімовірніше, сталося за часів останнього льодовикового періоду – приблизно за 10 тисяч років до нашої ери.

  • Левине місто під озером Цяньдаоху (Китай)

Саме його вважають найбільш вражаючим містом у світі. Збудоване в епоху Східної династії Хань воно шокує своїми розмірами – площа дорівнює 62-ом футбольним полям.

На глибині місто опинилося у 1950 році, після створення водосховища. Оскільки це сталося порівняно нещодавно, архітектура міста й досі залишається у гарному стані. Не дивно, що Левине місто так обожнюють і дослідники, і допитливі туристи.

  • Палац Клеопатри (Єгипет)

Поблизу берегів Олександрії знаходиться палац Клеопатри, цариці стародавнього Єгипту. Дослідники переконані, що руїни опинилися під водою понад 1,5 тисячі років тому в результаті землетрусу. Ба більше, археологи стверджують, що неподалік від королівського палацу знайшли храм Ісіди. Наразі на місці руїн було виявлено понад 140 артефактів. І, ймовірно, усі цінні знахідки – це лише початок.

Під водою можна знайти більше загадок, аніж відповідей. Які ще таємниці приховує глибина – дізнавайтеся у відео: 

Loading...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  1. Зовнішність цариці Ніфертіті відтворили завдяки 3D-технологіям (фото)
  2. Якою була перша тварина на Землі: Висновок вчених
  3. Під водами Тихого океану знайдено новий материк
  4. Загадковий монстр: Ким може виявитися Лохнеське чудовисько
  5. Не звуки, а слова: Мова мавп виявилася розвиненішою, аніж думали вчені
  6. В Україні живе чоловік, який не спить понад 30 років (відео)
  7. Повернутися у минуле: Який вигляд мала людина 3,8 мільйона років тому
  8. Таємниця розкрита: Як помер фараон Рамзес III
  9. В Антарктиді знайшли гігантське людське «обличчя» (відео)
  10. Який вигляд має затонулий Титанік (відео)

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Дивитись більше