Вілла Терещенків: сто років тому в селі під Житомиром вирощували ананаси та пекли французьку випічку

Українські палаци. Золота доба

Це була одна з найбагатших родин XX століття в Україні…

На Житомирщині в XX столітті мешкала родина Терещенків. Вони були цукрозаводчиками з великими статками. Тому в головному родинному палаці у селі Дениші на Житомирщині, побудованому у 1913-1914 роках, можна було побачити найновіші технології тих часів, вишукану споруду у стилі італійської вілли із 49 кімнатами, а також – величезний парк навколо.

Під час досліджень цього палацу, Акім Галімов виявив на плані будинку таємничу споруду. Вона стояла окремо, мала велику площу і до неї вів коридор від головного маєтку. Як вдалося з’ясувати за допомогою архітектор Максима, який досліджує історію палацу Терещенків у Денишах, це була кухня.

«Розташування кухні окремо – це нестандартне рішення. На тих об'єктах, де ми були, переважно кухня була частиною палацевої споруди», - каже Акім Галімов.

Господарі побудували кухню так через повний цикл забезпечення – від своєї пекарні до вирощування інших продуктів, адже тоді не було супермаркетів, де можна було придбати все необхідне до столу.

«Надія Терещенко та її подруга Ольга (племінниця чоловіка Надії, яка все життя прожила в родині дядка) спокійно могли дозволити собі поїздку за смачною випічкою у Францію. Цілком ймовірно, що у Франції, на батьківщині круасанів, жінкам прийшла в голову ідея мати на кухні власну пекарню, і тим самим перенести шматочок Франції до Денишів», - розповів Акім Галімов.

У ті часи такі заможні люди, як Терещенки, могли дозволити собі багато чого. Тому, окрім власної пекарні у родини були ананасові та персикові оранжереї. Неймовірно, але в Денишах є люди, родичі яких працювали на кухні у родині Терещенків.

Що вони розповіли, дивись у проєкті «Українські палаци. Золота доба» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Рід Кочубеїв відомий не лише зрадою, але й секретним архівом, на який полювали більшовики…
Дивитись більше