Скарби України: один із найцінніших експонатів російського Ермітажу знайшли в кургані на Запоріжжі

Українські палаци. Золота доба

Сталося це ще у 1862 році, після зруйнування Запорізької Січі та окупації півдня України…

Напевно мало хто знає, що у селі Біленьке на Запоріжжі є унікальний палац відомого козацького роду, який збудували нащадки Михайла Миклашевського, славетного козака, наближеного до гетьмана Івана Мазепи. А ще це місце славиться цінними артефактами, що були знайдені на українській землі.

Щойно росіяни зруйнували Запорізьку Січ та окупували південь України, вони заслали сюди своїх військових топографів, які склали детальні мапи місцевості із зазначенням усіх нерівностей та пагорбів, у тому числі й велетенських курганів.

«Ходили чутки, що це могили давніх царів і поховані вони разом зі своїми скарбами», - розповів дослідник історії Акім Галімов.

Тому, у 1862 році, один археолог з Петербургу приїхав на Запоріжжя, аби  розкопати подібний курган неподалік селища Чортомлик. За два роки археологічних розкопок, команда знайшла тут безліч золотих та срібних речей. Усі знайдені предмети старовини одразу ж відправляли до Петербургу.

«Лише вдумайтеся, срібна ваза, яка була знайдена в нашому чортомлицькому кургані до сьогодні є одним з найцінніших експонатів в російському Ермітажі. Ясна річ, що росіяни ніколи не хотіли повертати ці речі назад до України», - каже Акім Галімов.

Тоді, за законами Російської імперії, кожну знахідку оцінювала спеціальна комісія при імператорі. Найцінніші артефакти конфісковували і більшість з дорогоцінних артефактів мала бути вивезені до росії, але зрештою їх заховав тут, в Україні, пра-правнук Михайла Миклашевського Андрій.

Як він це зробив – дивись у проєкті «Українські палаци. Золота доба»:

Читай також:

Новини

Всі новини
Рід Кочубеїв відомий не лише зрадою, але й секретним архівом, на який полювали більшовики…
Дивитись більше