Загублена історія: несподівані факти про шлях шведсько-українського війська на початку 18 століття

Справжня історія

Козаки на чолі з Мазепою знайшли прихисток у турецького султана…

Історія півдня України приховує багато таємниць, які десятиліттями замовчувались або перекручувались. Дослідник історії Акім Галімов поділився з нами своїми знахідками, що проливають світло на цю важливу тему.

Він розповів, що українські землі на півдні мають набагато давнішу історію, ніж це визнає російська історіографія. Він показав старовинну мапу, на якій вже у середньовіччі українська територія включала такі міста, як Олеща. Ще до анексії цих земель росією на території сучасної Одещини існувала «Ханська Україна».

Наступна хвиля заселення Півдня України козаками сталася за часів гетьмана Івана Мазепи на початку 18 століття. Щоб зрозуміти, як це сталося, потрібно трохи пояснити контекст тих подій.

«У 1708 році тривала Північна війна між Московією та Швецією. Шведські війська підходили до України. На той час гетьманська держава була у союзі з Московським царем, але коли цар зрадив Мазепу і відмовився надати військову підтримку для захисту українських земель, Мазепі не лишалося нічого іншого, як укласти союз зі шведами», - розповів Акім Галімов.

Вирішальною у цьому протистоянні була Полтавська битва, яку союзники — шведи та козаки — програли. Вони були вимушені відступити. Історик Тарас Гончарук зазначив, що шлях відступу був неправильно зображений на багатьох шкільних мапах:

«Вони йшли вздовж берега моря, а далі в районі теперішньої Одеси повернули на Бандери. Цікаво, що після Очакова у них не було нестачі в продовольстві та інших припасах, адже їх усім забезпечували татари. Це був своєрідний пересувний базар».

Досягнувши турецької фортеці Бендери, козацько-шведське військо з дозволу султана розбило табір у передмісті. Гетьману Мазепі, через поганий стан здоров'я, виділили окремий будинок у передмісті Бендерварниці. Іван Мазепа помер від старості та горя, яке переніс в останні роки свого життя. Наступник Мазепи, гетьман Пилип Орлик, разом з козацькою старшиною залишилися на османських землях. Це був перший в історії український уряд в еміграції.

Більше про це – у проекті «Справжня історія Півдня України» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
Дивитись більше