Розкриття стереотипів про Кримське ханство: історія в новому світлі

Справжня історія

Кримська династія дала свободу…

Про Кримське ханство існує багато стереотипів. Деякі люди вважають, що це були суто бандити, які постійно здійснювали набіги на різні території, зокрема і на Україну. Інші кажуть, що це був лише придаток Османської імперії і нічого свого не мало. Однак реальність зовсім інша.

Хоча Кримське ханство було васалом Османської імперії, воно мало свою автономію. Кримські хани приймали рішення та керували внутрішніми справами ханства самостійно.

«Кримське ханство і хани були справедливими. Кримська династія дала свободу віросповідання людям, які проживали в ханстві: хочеш будь християнином, хочеш – католиком чи євреєм», – розповів Левена Ґерай, чий рід правив у Кримському ханстві майже 400 років.

Історикиня Гульнара Абдулаєва додала, що в Кримському ханстві була дуже толерантна політика до народів з іншим віросповіданням. Наприклад, з державної скарбниці кожен рік виділялися кошти на побудову та інші нужди християнських або юдейських святинь.

Кримське ханство – це більше ніж просто стереотипи. Це складна і багатогранна історія, яка заслуговує на глибше розуміння та повагу, а також поєднує українців і кримських татар. І це не тільки історія взаємних набігів, але й спільне життя на півострові протягом століть.

І документальні докази цьому співіснування є у Швеції. Подробиці – у проєкті «Справжня історія Криму» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Московія завжди мріяла завоювати Кримське ханство, але була вимушена платити данину…
Рід Ґераїв правив Кримським ханством з моменту його створення до самого кінця існування…
Кримські татари дуже різні між собою – це говорить про те, що…
Дивитись більше