Російській імперії знадобилося лише 100 років, щоб повністю змінити етнічний склад Криму

Справжня історія

Доля кримських татар під російським ярмом була важкою…

Коли Російська імперія захопила владу в Криму, вона зробила все, аби знищити не лише згадки про Кримське ханство, але й вигнати з півострова корінних його мешканців – кримських татар.

«У 1864 році в Криму жило 50% кримських татар і 28,5% росіян. Через 30 років, у 1897 році, кількість кримських татар зменшилась до 35%, а росіян збільшилась до 33%. До 1917 року росіяни вже складали 42% населення Криму, тоді як кримські татари – лише 29%. Це відбулося внаслідок політики Російської імперії, яка значно змінила етнічний склад півострова», - каже дослідник історії Акім Галімов.

До анексії, за свідченнями різних дослідників, у Кримському ханстві проживало 92,6% кримських татар і жодного росіянина. За словами Акім Галімова, Російській імперії знадобилося лише 100 років, щоб вигнати корінних жителів Криму і вже видавати його за «ісконно-руський». Здавалось, що у пригнобленого народу вже немає жодного шансу на своїй історичній Батьківщині, але наприкінці 19 століття сталося диво.

«1874 року до Стамбулу приїхав 23-річний кримський татарин Ісмаїл Гаспринський. Він багато подорожував Європою і вчився в різних навчальних закладах, в тому числі в паризькій Сорбонні. В голові цього юнака якось виник план відродження нації кримських татар. Нація мала би поєднати в собі з одного боку дух Європи, а з іншого – сакральні та релігійні цінності мусульманського світу», - розповів Акім Галімов.

Ісмаїл Гаспринський заразив цими ідеями тисячі молодих людей, які вже зовсім скоро вступили в нову Боротьбу з росією.

Більше цікавих подробиць – в проєкті «Справжня історія Криму» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Дивитись більше