Історія Донбасу тісно пов’язана з Англією: маловідомі факти про заснування Луганська та Лисичанська

Справжня історія

Основи промислового розвитку Донбасу заклали європейці…

Важко повірити, але історія Донбасу тісно пов’язана з Великою Британією. Незважаючи на російські твердження, що саме Російська імперія та СРСР перетворили цей регіон на промислове Ельдорадо, історія свідчить про інше. Основи промислового розвитку Донбасу заклали саме європейці, а точніше — британці.

Історія Луганська почалася з весілля у далекій Шотландії. Шотландець Чарльз Гаскойн одружився з дочкою місцевого промисловця і отримав солідну посаду в його компанії. Завод «Кероун» займався металургією та виготовляв зброю для британської армії. Однак Гаскойн не відрізнявся управлінським талантом і часто залучався до тіньових оборудок. Його репутація та статки зазнали краху, і він майже збанкрутував.

На щастя для росіян, Гаскойн був талановитим фахівцем, хоча і поганим бізнесменом. Водночас Катерина II мріяла про нові воєнні перемоги та загарбання територій, але Російська імперія відставала у технічному оснащенні армії. Тож цариця доручила своїм чиновникам шукати фахівців у Європі.

Серед таких фахівців був і Чарльз Гаскойн. У технічно відсталій Російській імперії він швидко став зіркою. Йому доручили модернізувати кілька заводів, щедро обдаровуючи регаліями та грошима. Гаскойн вирішив назавжди покинути Великобританію і зосередитися на нових проектах у Російській імперії.

«Одним із головних завдань для Гаскойна було будівництво ливарного заводу. Він обрав місце на березі річки Лугань, де колись були козацькі поселення Кам'яний Брід та Вергунка. Щоб забезпечити роботу заводу, на Донбасі почали розробляти шахти у місцевості, яка відома як Лисяча балка. Завдяки Гаскойну, поселення навколо заводу та шахт згодом розрослися у міста Луганськ та Лисичанськ», - розповів дослідник історії Акім Галімов.

З британського впливу почалася історія промислового Донбасу. Історія Луганська і Донецька наочно демонструє, що розвиток Донбасу має європейські корені.

Більше цікавих подробиць про Донбас – у проєкті «Справжня історія» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Це була мрія лідера Кримсьої Демократичної Республіки Номана Челебіджіхана…
Московія завжди мріяла завоювати Кримське ханство, але була вимушена платити данину…
Дивитись більше