Греки на Донбасі: як доля цього народу пов'язана з історією українського регіону?

Справжня історія

Як вони взагалі там опинилися?..

Історія переселення греків на Донбас починається наприкінці XVIII століття. Тоді, після однієї з російсько-турецьких воєн, Кримське ханство перестало бути васалом Османської імперії. Воно начебто стало незалежною державою, але насправді опинилося під протекторатом Російської імперії.

Однак, для росії цього було недостатньо. Вона прагнула повністю анексувати Крим і зробити його своєю новою військовою базою для подальших воєн. Цариця Катерина II вирішила економічно послабити Кримське ханство. Православні греки століттями жили поруч із кримськими татарами-мусульманами. Але Катерина оголосила, що православних греків потрібно терміново рятувати від нібито утисків з боку кримських мусульман і переселити їх з півострова.

«Вони протягом багатьох століть грали важливу економічну роль. Це були селяни, ремісники та купці. Російська імперія сподівалася, що переселення греків ослабить Кримське ханство економічно», – розповів історик Ісидор Бадасен, який до війни жив у Маріуполі, а зараз тимчасово перебуває в Одесі.

Для імперії люди були лише ресурсом, який мав допомогти в реалізації її планів. Але про це греки дізналися пізніше. Спочатку вони разом із родинами і худобою вирушили у довгу дорогу з Криму на Донбас. Важко уявити, але ця подорож тривала майже два роки.

Що трапилося за цей час з переселенцями, дивись у проєкті «Справжня історія Донбасу» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Це була мрія лідера Кримсьої Демократичної Республіки Номана Челебіджіхана…
Московія завжди мріяла завоювати Кримське ханство, але була вимушена платити данину…
Дивитись більше