Чому трипільці навмисно спалювали свої будинки? Цікаве припущення археологів

Справжня історія

Більшість сучасних дослідників погоджуються з гіпотезою, що…

Довгі роки археологи вивчали залишки стародавньої трипільської культури, дивуючись випаленим глиняним блокам, що залишались на місці їхніх поселень. Одним з найбільших питань було: чому трипільці навмисно спалювали свої житла?

На початку XX століття науковці припустили, що будинки трипільців складалися з обпаленої глини. З часом, проте, ця гіпотеза втратила актуальність. У 60-х роках археологи детальніше дослідили залишки будівель і дійшли до іншого висновку: будинки трипільців будували з дерева, соломи та глини, але з певної причини вони були навмисно спалені.

Археологічні розкопки показали, що в будинках відсутні верхні частини печей, що може свідчити про те, що печі руйнували перед тим, як спалити сам будинок.

«Хати «вшановували» вогнем так само, як вшановували покійника. Спалення житла було частиною давніх вірувань трипільців і могло бути пов’язане з їхньою міфологією та світоглядом», - припускає директор державного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

Більшість сучасних дослідників погоджуються з гіпотезою, що трипільці залишали свої поселення через виснаження земель. З часом ґрунт ставав менш родючим, тому вони шукали нові місця для проживання.

«Вони усім селом знімалися з місця і йшли шукати більш родючого ґрунту. На новому місці будували нове село, а на старому спалювали усі свої житла. Цікаво, що цей процес не був просто знищенням майна – він перетворювався на ритуал», - розповів дослідник історії Акім Галімов.  

Проте це лише припущення, але яке підтверджується певними фактами та знахідками. Більш детально про це – у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Це було колективне рішення радянської влади, а не «подарунок»…
Більшість сучасних дослідників погоджуються з гіпотезою, що…
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Дивитись більше