Руда та смердюча: українці все частіше бояться користуватися водою з крана

Спецкор

Алюміній, залізо, марганець, цинк та ще безліч домішок, небезпечних для здоров'я. Усе це тече просто з кранів українців!

Із трьома шестилітровими бутлями Юля кожного тижня ходить до сусіднього магазину. Там набирає воду з автомата, бо вона смачніша. Із крану вода тхне, тож Юля жодного разу не ризикнула її навіть спробувати.

До крану Юлі та більшості киян через трубопроводи вода потрапляє з Десни або Дніпра. На цій станції очищають воду із головної артерії країни. Тут річкову воду хлорують, додають реагенти, які позбавляють її від бруду, та пропускають через фільтри. На кожному етапі спеціалісти контролюють її якість.

На водопровідній станції запевняють: до трубопроводу вода потрапляє чиста, тож пити її можна, навіть самі не гидують.

З першого січня перевірятимуть страховий поліс на машину

Хлор, яким по всій країні обробляють воду, – небезпечний, запевняє доктор хімічних наук Владислав Гончарук. В інституті, яким він керує, проводять аналізи води із різних точок не лише Києва, а й інших регіонів країни. Чого в рідині тільки не знаходять спеціалісти. Алюміній, залізо, марганець та цинк, але найстрашніше – хлор. Бо він руйнує клітини у риб, тому вони гинуть у воді. Для людини це теж несе небезпеку.

Окрім хлору у воді – безліч хвороботворних бактерій, які розмножуються у трубопроводі. Євген разом зі своїми співробітниками займається інвентаризацією водопровідних мереж у Житомирі, Кропивницькому та ще кількох містах. Каже, стан труб – просто жахає. Труба, по якій вода тече у крани місцевих мешканців, більше схожа на каналізаційну.

Зараз реконструкції потребують майже 70 тисяч кілометрів водопровідних труб по всій країні. На це потрібні величезні кошти – майже 8 мільярдів доларів. 

Початок реконструкції станції запланований на найближчий рік. Однак сам процес – тривалий. Тож аби не сталося екологічної катастрофи…

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Новини

Всі новини
18072022
Спецкор
Нині в Україні працюють організації, де можна пройти тестування зі знання української мови…
24022022
Спецкор
Скільки потрібно коштів на такий альтернативний вид обігріву…
24022022
Спецкор
Головне правило – не панікувати, адже саме на паніку й розраховують наші вороги…
23022022
Спецкор
У столиці опублікували брошури для мешканців з покроковим планом дій…
23022022
Спецкор
Під час спеціального випуску журналісти повідомлятимуть найактуальнішу хроніку подій...
22022022
Спецкор
Раніше загарбники створювала провокації виключно катерами та кораблями ФСБ…
Дивитись більше