Долю полонених українських моряків вирішить сімферопольський окупаційний суд

Спецкор

Останні новини від українських моряків.

Кадри затриманих українців з'явились у мережі напередодні ввечері. На відео лише троє із 24-х затриманих. Хлопців фільмують у різних місцях. Росіяни стверджують, що відео записане під час допиту моряків ФСБ-шниками. Українські ж військові фахівці у відвертість зізнань не вірять, радше пишаються витримкою моряків.

Андрій Козінчук – військовий психолог, який працював із звільненими з полону вояками. З ним переглядаємо ці змонтовані кадри. Перший у цій добірці – Андрій Драч. Він один з членів екіпажу катеру "Нікополь". Російські ЗМІ називають його співробітником Служби безпеки України, українські силовики ці дані поки не підтверджують, хоча й визнають, що СБ на бортах були.

"Видно, що людина фізично стомлена, не спала і намагається, як це можливо, вести себе впевнено. Йому не зручно говорити по декілька причинам, і він не хоче говорити того, чого немає. Можемо спостерігати перебирання його рук, пальців. Витягує з себе цю інформацію", – каже психолог. 

Наступні кадри – із 21-річним матросом, Сергієм Цибізовим. На відміну від попереднього затриманого, Сергія знімав професійний оператор на вулиці, на фоні кораблів.

В Україні введено воєнний стан

Спецкор поспілкувалась із бабусею хлопця. Його востаннє чули після російського нападу. Сергій сказав телефоном лиш, що з ним все добре.

Третій чоловік, якого ФСБ-шники вирішили допитати на камеру – капітан Володимир Лісовий. Те, що чоловік переказує написаний слідчими текст, помітили не лише експерти, а й інтернет-користувачі. Про це говорить і керівник полонених хлопців.

За словами фахівця, хлопців, ймовірно, залякали не так фізично, як психологічно.

Про те, як шантажем і погрозами вибивають свідчення у полоні, нам розповідає і Анатолій Свирид – військовий, який вийшов із Донецького аеропорту і побував в полоні у ДНРівців.

Те, що моряки поводять себе професійно, визнає їхнє керівництво. Командувач військово-морських сил надіслав хлопцям листа зі словами підтримки і обіцянками про їхнє звільнення з полону.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 


Новини

Всі новини
18072022
Спецкор
Нині в Україні працюють організації, де можна пройти тестування зі знання української мови…
24022022
Спецкор
Скільки потрібно коштів на такий альтернативний вид обігріву…
24022022
Спецкор
Головне правило – не панікувати, адже саме на паніку й розраховують наші вороги…
23022022
Спецкор
У столиці опублікували брошури для мешканців з покроковим планом дій…
23022022
Спецкор
Під час спеціального випуску журналісти повідомлятимуть найактуальнішу хроніку подій...
22022022
Спецкор
Раніше загарбники створювала провокації виключно катерами та кораблями ФСБ…
Дивитись більше