Чернігів оговтується після повені

Спецкор

Мішок із піском під хвірткою – перша ознака затопленої хати. Люди вже бояться дощів і самотужки готуються до нової води кожним двором, хапаються за всі засоби.

Зірвана підлога, мокрі стіни та затоплені підвали – Чернігів оговтується від шаленої води після потужних дощів. Там, де була вода, на будинках лишились позначки – подекуди мало не у людський зріст. Місцеві кажуть: до них не могли добратися навіть рятувальники на човні.

Речі плавали по хатам, вся побутова техніка вже на смітнику, меблі розкисли, а весь одяг теж треба викидати – не залишилось нічого. Чи вдасться врятувати хоч щось, залежить від щасливого випадку. Будинки місцевих тримаються на доброму слові – їх підмило зовні та зсередини, а підлогу просто змило водою. Люди сушать свої речі та з острахом думають про осінній чи зимовий період, оскільки багато будинків нині непридатні для життя.

У Києві внаслідок зливи десятками плавали автомобілі

Місцеві у розпачі: не можуть спокійно дивитися, що сталось із хатами та не хочуть робити ремонт, бо затопить знову. За три тижні тут вже пережили повторне затоплення. Ще не встигли просушити стіни та речі від попереднього потопу, навіть грибок ще не вивели, а вже геть посипалась штукатурка.

Якби дощ був потужнішим і тривалішим, частину Чернігова взагалі б залило каналізацією. Одну із сімнадцяти каналізаційних насосних станцій довелося відключати через підтоплення. Воду довелося відкачувати, так як дощова каналізація, так звана ливніка, кудись зникла: вхід труби є, а от виходу на іншому боці немає.

Дощ був такої потужності, що навіть частина асфальту пішла донизу, до насосної станції.

На Одещині дачний кооператив тероризують мавпи

Місцеві вважають, що саме через проблему зі стоками їх уже вдруге підтоплює, та нарікають на забиті сміттям дощові каналізації. За їхньої пам’яті ливнівки ніхто не чистив.

На випадок нового дощу, щоб воду відкачувати відразу, біля насосної станції чергує спецтехніка. Щебнем засипають зруйновану водою дорогу вздовж підтоплений людських садиб. Та люди переконані, що це лише нашкодить у разі нових дощів.

Людям немає де жити, а тим часом погодні прогнози, принаймні для Чернігова, й досі невтішні.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 

Новини

Всі новини
18072022
Спецкор
Нині в Україні працюють організації, де можна пройти тестування зі знання української мови…
24022022
Спецкор
Скільки потрібно коштів на такий альтернативний вид обігріву…
24022022
Спецкор
Головне правило – не панікувати, адже саме на паніку й розраховують наші вороги…
23022022
Спецкор
У столиці опублікували брошури для мешканців з покроковим планом дій…
23022022
Спецкор
Під час спеціального випуску журналісти повідомлятимуть найактуальнішу хроніку подій...
22022022
Спецкор
Раніше загарбники створювала провокації виключно катерами та кораблями ФСБ…
Дивитись більше