Про погрози від відомих політиків та прослуховувач у власному авто: ведучий Євген Плінський розповів про життя до та після війни

Секретні матеріали

Про емоції під час ефірів та про нинішніх ворогів…

До війни Євген Плінський вів програму «Секретні матеріали» на каналі 2+2. Та останні чотири місяці він разом з колегами щодня у режимі нон-стоп розповідає українцям про актуальну ситуацію в країні у рамках телемарафону «Єдині новини».

− Євгене, як було прийнято рішення про участь у телемарафоні?

− Рішення приймалось колективно керівництвом каналу. Перші команди формувались із тих ведучих, які мали можливість в перші дні війни бути на роботі. На роздуми часу не було, усе вирішували миттєво, прямо тут і зараз. В Україні у такому форматі ще не працював жоден телеканал, тому для всіх це був перший досвід. Відверто кажучи, перші дні телемарафону були найскладнішими: незрозуміло було, як підтримувати цілодобову трансляцію, яким матеріалом наповнювати ефір, як консолідувати та обробляти стільки різної інформації. Але роботу вдалося налагодити дуже швидко.

− Чи пам’ятаєте свої думки та емоції під час першого ефіру? Якою була атмосфера у ньюзрумі?

− Перший нічний ефір я вів з колегою, ведучим Ігорем Цигаником. Ми проживали ті самі емоції, що й мільйони українців. Страх, розгубленість, незрозумілість перспектив, переживання за рідних – ось, що відчував особисто я. Бути готовим до війни неможливо, вона завжди приходить раптово. Тому адаптуватись до нових умов доводилось у прямому ефірі. Навіть є відео, де ми з Ігорем під час нічної трансляції вибігаємо зі студії та прямуємо у бомбосховище, бо оголосили повітряну тривогу і це сталося на тлі новин про те, що росіяни саме цієї ночі будуть сильно бомбардувати столицю. Але навіть у такі моменти ми, як журналісти, мали тримати себе в руках і працювати.

− Чи були ситуації, коли вам або колегам не вдалося втримати емоції під час ефіру?

− Звісно, були і неодноразово. Коли ти розповідаєш про війну, яка відбувається у твоїй країні, а не десь за кордоном, складно абстрагуватися. Кожну новину пропускаєш через себе. Я ледь не заплакав у прямому ефірі, зачитуючи лист-записку з Маріуполя, в якому був наче щоденник війни і малюнок-карта, де були поховані ті чи інші люди. Це не просто художня історія, це слова людини, яка пережила справжнє пекло! Як відсторонитися від таких історій? Наші дівчата-ведучі інколи дають волю сльозам, так в ефірі «Нічної Варти» Наталка Островська та Наталія Мосейчук не втримали сліз в розмові з Андрієм Бєдняковим. Чоловіки-ведучі більш стримані, але, повірте, є події які вражають нас однаково сильно…

− Ви часто потрапляли під «обстріл» через свої розслідування?

− Проект «Секретні матеріали», який до війни виходив на каналі 2+2, достатньо резонансний і до наших журналістів завжди була «цікавість» з боку героїв сюжетів. Зараз ми з командою телемарафону також потрапляємо під інформаційний тиск ворога. Після того, як ми з Наталією Островською в ефірі обговорили вибух у під’їзді самопроголошеного мера Енергодара, на мій телефон почали надходити погрози. Мовляв, мої слова не минуть для мене безслідно. Ще одна ситуація сталася після випуску «Нічної варти», де ми обговорювали колаборантів і зрадників, зокрема Іллю Киву. Він написав у своєму Телеграм-каналі пост, де присвятив мені абзац, написавши: «Плінський, тепер я точно тебе знайду». Це ознака того, що рашисти нас дивляться і наші теми їх чіпляють. На ці погрози ми реагуємо спокійно, розуміючи, що це неминуче, бо йде війна. Але такі спроби змусити нас мовчати ні до чого не призведуть.

− Коли було важче впоратися з такою реакцією на вашу роботу – до війни чи зараз?

− До війни було важче, бо я не розумів, хто це робить. Наприклад, півроку тому я знайшов у себе в автомобілі пристрій для прослуховування. Я не знав, чиїх це рук справа і яка їхня мета. Зараз легше, бо ти чітко знаєш, хто твій ворог – росіяни, і за що ти ведеш боротьбу – за перемогу України. Тому я фактично не реагую на це.

Як боротися з тривогою? Про що Євген розмовляє з власними дітьми та як радить розмовляти про війну іншим батькам? Про інформаційну безпеку та яка воєнна історія найбільше вразила ведучого? Про це та більше читайте у повній версії інтерв’ю на сайті Телегид

Дивися також:

Новини

Всі новини
«За парєбріком» зникла ще одна соцмережа…
Дивитись більше