Претензії на Львів: як російська пропаганда не полишає спроб зіпсувати відносини України та Польщі?

Обережно! Фейк

Це частина інформаційної війни кремля…

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, пропаганда рф активно поширює неправдиву інформацію, що Польща має територіальні претензії до України, зокрема нібито хоче повернути собі Львів. Цей міф використовують для розхитування українсько-польських відносин та створення страху серед українців. Однак, експертка Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Вікторія Мерлич спростовує ці твердження та пояснює, чому такі заяви не мають підстав.

Мерлич наголошує, що в Польщі немає впливових політичних сил, які відкрито висувають територіальні претензії до України. Звичайно, є прихильники правопопулістських партій, які іноді підіймають подібні теми, проте вони не отримують широкої підтримки серед польського суспільства і політичної еліти. До того ж, навіть ті правопопулісти, які висловлюють критику на адресу України, не роблять це публічно і не ставлять питання щодо повернення Львова.

«Однією з таких партій є польська «Конфедерація», відома своїми антисистемними, антизахідними і частково антиукраїнськими поглядами. Її риторика іноді важко відрізняється від пропаганди кремля. Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, «Конфедерація» зайняла відкрито нейтральну або навіть проросійську позицію. Головним представником антиукраїнських настроїв у партії став Януш Корвін-Міке, який до війни відкрито підтримував так звані «ДНР» та «ЛНР», а також визнавав Крим територією росії», - каже Вікторія Мерлич.

Корвін-Міке неодноразово заявляв, що, якби росія повернула Крим Україні, Київ почав би висувати територіальні претензії на польські міста Хелм, Перемишль та Жешув. Проте, навіть при таких антиукраїнських заявах, «Конфедерація» не закликає до повернення Львова.

Мерлич також підкреслює, що поширення таких фейків є частиною інформаційної війни Кремля, спрямованої на ослаблення підтримки України серед її західних партнерів, зокрема Польщі. Водночас більшість польських політичних сил активно підтримують Україну в її боротьбі за незалежність і територіальну цілісність.

Більше цікавих подробиць на цю тему дивись у сюжеті проєкту «Обережно! Фейк» просто зараз:

Loading...

Читай також:

Новини

Всі новини
Опозиціонери, журналісти та активісти регулярно стають жертвами загадкових смертей…
У сучасній рф можна вчинити найтяжчий злочин і отримати медаль…
Дивитись більше