Зниклий німецький винищувач Фокке-Вульф: на Львівщині знайшли збитий у 1944 році літак

Пошуками займалася організація «Пошук літаків Другої світової війни в Україні»…

Війна назавжди залишає слід в історії. Друга світова закінчилася майже 80 років тому, але і досі українці знаходять «подарунки» тих часів. Так нещодавно на Львівщині група пошуковців відкопала залишки німецького винищувача, збитого у 1944 році. Про це повідомив портал АрміяInform.

Пошуками займалися члени громадської організації «Пошук літаків Другої світової війни в Україні» і місце вибрали не випадково. Передивляючись напередодні документацію тих часів, вони натрапили на координати ймовірного місця падіння літака.

«Коли ми приїхали та те місце, то побачили вирву. Вже на глибині пів метра йшов «материк», тобто — тверда порода. Великих уламків ми не знайшли», - розповів один із засновників організації, автор серії книг «Пошук літаків ДСВ в Україні» Андрій Кір’янов.

Пошуковцям вдалося відкопати чимало маленьких уламків, а також – два затвори від німецької авіаційної автоматичної гармати Mg151 та залізну гільзу та частину стрічки від Mg151/20.

«З наявних деталей чітко видно, що літак німецький: сірий та блакитний кольори фарби та гільзи із затвором Mg151, - розповів Андрій Кір’янов. – Літаки моделі Hs129 там не падали. Ме109, згідно з його тактико-технічними характеристиками, мав лише одну гармату Mg151, друга — Мк108 або кулемети. Отже, виходить, що, ймовірно, це Fw190. Варіант із «Юнкерсом», Ju88, ми відкинули через малу кількість уламків, як для такого літака. Отже, по всьому виходить, що це — «Фокке-Вульф».

За архівними даними, на цій території впало кілька літаків і «Фокке-Вульф» серед них теж є. За припущеннями пошуковців, це — літак FW190 модифікації А6, втрачений 16 липня 1944 року. Пілот — лейтенант Ханс Пресс, вважається зниклим безвісти.

Читайте також:

Фото – АрміяInform