Знайдені 4500-річні глиняні таблички переписали історію найдавнішого поцілунку в історії

Як виявилося, поцілунки були важливою частиною соціальних відносин…

Нове дослідження Копенгагенського університету змінило наше уявлення про історію людських поцілунків. Науковці стверджують, що перший відомий поцілунок відбувся не в Південній Азії 3500 років тому, як вважалося раніше, а на 1000 років раніше – у стародавній Месопотамії, сучасному Іраку та Сирії, повідомляє видання arkeonews.

Доктор Троельс Панк Арбелл, експерт з історії медицини в Месопотамії, пояснює, що багато глиняних табличок, знайдених у цьому регіоні, містять згадки про поцілунки як прояви романтичної близькості, дружби чи родинних стосунків. Це свідчить про те, що ця практика була поширена не лише в одному регіоні, а й у багатьох культурах по всьому світу.

Вивчення клинописних текстів підтвердило, що поцілунки були важливою частиною соціальних відносин у Месопотамії. На табличках вказано, що цілувалися не тільки закохані, але й для зміцнення дружби та сімейних зв'язків. Вчені також припускають, що поцілунки могли сприяти поширенню деяких вірусів.

Дослідники звернули увагу на можливий зв'язок між поцілунками та поширенням вірусу герпесу. В медичних текстах Месопотамії згадується хвороба «бушану», яка мала симптоми, схожі на сучасний вірус герпесу. Зокрема, ця хвороба викликала появу везикул у роті та горлі. Однак дослідники застерігають від того, щоб робити остаточні висновки, оскільки на давні медичні записи могли впливати релігійні й культурні уявлення.

На думку вчених, практика поцілунків могла мати глибоке біологічне коріння. Вивчення бонобо та шимпанзе, найближчих родичів людини, показало, що ці тварини теж цілуються. Це свідчить про те, що поцілунки, можливо, були важливою частиною еволюції людських взаємин.

Читай також:

Фото: The Trustees of the British Museum