Зламали традиції: вчені створили революційний «веселковий» блакитний сир

Це новий етап у розвитку харчової науки…

Учені з Ноттінгемського університету запевняють, що вони «зламали форму» традиційних блакитних сирів, відкривши спосіб виготовлення нового покоління сирів з широким спектром кольорів. Дослідження, опубліковане в журналі NPJ Science of Food, розкриває новий етап у розвитку харчової науки, який може перевернути уявлення про сир.

Як пише видання iflscience, за допомогою біоінформатики та генетичного аналізу, команда під керівництвом доктора Пола Дайєра визначила біохімічний шлях, який призводить до формування синього пігменту у гриба Penicillium roqueforti – ключового компонента багатьох блакитних сирів.

Шляхом мутації генів у межах цього шляху вони змогли створити різні колірні варіанти сирів без впливу на їх смак та безпеку для споживача. Результатом стали нові сири з широким спектром кольорів, від світло-блакитних до червоно-коричневих, які зберігають смакові якості традиційних блакитних сирів.

Дегустація новоявлених сирів студентами та співробітниками університету показала, що кольорові варіанти мають схожі смакові характеристики, але сприймаються людьми як м'якші чи інтенсивніші в залежності від їхнього кольору.

Команда вчених співпрацює з компанією Myconeos для впровадження веселкових сирів на ринок, що може привернути нових любителів сирів і змінити уявлення про їх різноманіття і естетику.

Читай також: