Зародження життя на Землі: вчені вважають, що дощова вода могла сприяти еволюції перших клітин

Вважається, що перші форми життя, могли виникати спонтанно з органічних молекул…

Нове дослідження припускає, що дощова вода могла відігравати вирішальну роль у стабілізації ранніх клітин, сприяючи зародженню складних форм життя на Землі. Це відкриття допомагає відповісти на одне з найдавніших питань у науці — як нежива матерія перетворилася на живі організми.

Як пише видання livescience, вчені Університетів Чикаго та Х’юстона вивчають, як мільярди років тому найдавніші клітини, ще не маючи складних мембран, могли утримувати свої компоненти в стабільному стані завдяки впливу дощової води. У новому дослідженні, опублікованому в журналі Science Advances, висловлюється гіпотеза, що краплі дощу могли бути важливим чинником для розвитку ранніх форм життя на Землі.

На сьогоднішній день клітини є складними структурами з різноманітними органелами, які відповідають за різні функції, включаючи енергетичний обмін і зберігання генетичної інформації. Важливу роль у цьому процесі відіграє мембрана, яка захищає клітину та регулює обмін речовинами. Однак найдавніші клітини, або протоклітини, могли існувати без цих мембран, і саме дощова вода, ймовірно, допомагала стабілізувати їх структуру.

Ще у 1953 році хіміки Стенлі Міллер і Гарольд Юрі провели експеримент, який показав, що з простих речовин — таких як метан, вода, аміак та водень — можна синтезувати складні органічні молекули, зокрема амінокислоти. Це стало важливим кроком до розуміння процесу зародження життя.

Вважається, що перші форми життя, так звані протоклітини, могли виникати спонтанно з органічних молекул. Ці структури складалися з матричного матеріалу та генетичних компонентів, що дозволяло їм виконувати базові функції, необхідні для подальшої еволюції.

Дослідники продовжують вивчати, як саме ці протоклітини змогли розвинути здатність до реплікації та метаболічних процесів. Одним із ключових чинників могли бути умови, створені дощовою водою, яка сприяла концентрації необхідних речовин для хімічних реакцій.

Читай також:

Фото: Peter Allen, Second Bay Studios