Загадкові гігантські віруси Гарвардського лісу: дослідники знайшли мікробів, схожих на інопланетян

Загалом вони бувають різноманітних форм, що вказує на невідкрите екологічне розмаїття…

Науковий світ знову приголомшений знахідкою. Дослідники, працюючи в лісі штату Массачусетс, знайшли щось, що може бути порівняне із скарбом чудес. Вони виявили різноманітність гігантських вірусів, які за формою дуже схожі на інопланетні організми, пише видання Science.

Гігантські віруси вражають своїми розмірами – їх діаметр може перевищувати 2 мікрометри. А ще більше вражають їх геноми, які можуть досягати розмірів до 2,5 мегабаз, що перевищує навіть геноми деяких складних організмів. До цього часу більшість досліджень гігантських вірусів зосереджувалася на тих, що живуть у прісноводних середовищах. Проте, секвенування ДНК вже показало, що ці віруси різноманітні й поширені в інших місцях, особливо в осадових відкладеннях і ґрунтах, де, як стверджують дослідники, міститься близько 97% усіх вірусних частинок на Землі.

Вчені зібрали дані з ґрунтів Гарвардського лісу, території площею близько 16 квадратних кілометрів, що розташована на заході від Бостона. Електронна мікроскопія дозволила виявити багато гігантських вірусів з різноманітними формами. Вчені не тільки помітили очікувану 20-сторонню ікосаедричну форму, а й відкрили форми з хвостиками, зміненими точками та багатошаровими або каналізованими структурами. Їм навіть вдалося знайти віруси з довгими трубчастими відростками, що були названі «морфологією Горгона».

Читайте також:

Фото: М. ФІШЕР ТА ІН.ІН., BIORXIV (2023)