Як обрати пластикові вікна: поради професіоналів

Сьогодні пластикові вікна пропонують на кожному кроці. Але як відрізнити якісний товар від дешевого ширпотребу? І головне – як зберегти тепло вдома? Розбиралася редакція сайту 2+2.

Спеціалісти виділили кілька критеріїв, на які треба звернути увагу при виборі пластикового вікна. 

  • Ціна на вікна 

Завжди хочеться зекономити. Купівля вікон – не винятковий випадок. Але обравши дешеве вікно – готуйтеся заплатити знову. Вже скоро біля нього «гулятимуть протяги» і доведеться запастися поролоном та клейкою стрічкою, щоб «зашити» вікно до весни. Чому ж так? Щоб знизити ціну на вікна – їх роблять з неякісних та дешевих матеріалів. Як результат: "спітнілі" зсередини вікна, стулки не прилягають щільно до рами, швидко ламається фурнітура. Якісні пластикові вікна в стандартному розмірім 1,45 на 1,45 можуть коштувати від 1700 до 3000 гривень. А от вікна, з якими однозначно в квартирі буде тепло, обійдуться від 3000 до 5500 грн. Ціна варіюється за рахунок склопакету, фурнітури та матеріалів, з яких виконана конструкція.

  • Енергоефективність вікон 

Одна з найпоширеніших помилок клієнтів – вибір однокамерного пакету. Але головне на що треба звертати увагу при покупці – це енергоефективність вікна: його здатність не пропускати тепло на вулицю, а холод – в квартиру. Однокамерне вікно ніяк не може виконати це завдання. Недоброякісні продавці дешевизною лише заманюють клієнтів. Але ви легко можете перевірити будь-яку обрану модель на енергоефективність в спеціальному енергокалькуляторі.

  • Обираємо склопакет, а не профіль

Більшу площу вікна займає саме склопакет. Звичайно, від профіля, якості встановлення та відкосів теж залежить чи буде тепло у вашій квартирі. Як не крути – якість вікон має бути комплексною. Але саме товщина склопакета вирішує енергоефективність обраного вікна. Для українців найоптимальнішою буде ширина в 40-44 мм з двома енерго-склами. Сам склопакет має бути заповнений інертним газом – аргоном або криптоном. Головний плюс склопакету – взимку він не випускає тепло з приміщення на вулицю, а влітку – не впускає в приміщення спеку.

  • Товщина профільної системи

Цей показник важливий для того ж енергозбереження. Якщо хочете, щоб було тепло – обирайте склопакет 40 мм і більше. А ось профільну систему від 70 мм.

  • Інертний газ

Щоб було тепло – вашим склопакетам потрібен газ! Як правило, це криптон або аргон. Існують міфи, що цей газ – вбивця кімнатних рослин. Але це не так. Аргон не вступає в жодні хімічні реакції. За рік, склопакет може втратити лише 1% аргону – це лише 0, 2 літра. Цікаво: в повітрі, яке ми вдихаємо – теж є аргон. 

Так ось для порівняння – його вміщається аж 600 літрів в кімнаті у 20 квадратів. Зрозуміло, що той мінімальний вміст аргону, який є в склопакеті, жодним чином не може вплинути на рослини, домашніх улюбленців і навіть господарів. Навпаки – завдяки йому зберігається енергоефективність пластикових вікон. І головне – економляться кошти на зайвих обігрівачах чи кондиціонерах.

То ж обирайте якісні вікна й бережіть тепло у ваших домівках.