Вони вибралися на сушу 400 млн років тому: скам'янілості стародавніх організмів виявили у Шотландії

Вони були одними з перших фотосинтезуючих організмів, які оселилися на суші…

Погляньте на Землю понад 400 мільйонів років тому, і ви побачите світ, в якому відсутні сучасні рослини та дерева. Замість них царювали дуже древні організми, відомі як ціанобактерії, які були одними з перших на суші.

Ці ціанобактерії, включаючи вид під назвою Langiella scourfieldii, грали ключову роль у формуванні середовища, яке ми знаємо сьогодні. Вони були одними з перших фотосинтезуючих організмів, які оселилися на суші і почали заселяти її відокремлені екосистеми. І от нещодавно, як повідомляє видання sciencealert, було зроблене відкриття – в уламках гірських порід Ріні Чертс у Шотландії, які представляють найдавнішу в світі збережену наземну екосистему, в скам’янілих пластах віком 407 мільйонів років було виявлено ці стародавні організми.

«Завдяки 3D-реконструкціям ми змогли побачити докази розгалуження, характерного для ціанобактерій Hapalosiphonacean, — каже палеобіолог Крістін Струллу-Деррієн з Національного історичного музею Великобританії. – Це захоплююче, оскільки означає, що це – найдавніші ціанобактерії цього типу, знайдені на суші».

Основна роль ціанобактерій у великому окисленні – це період в історії планети, коли вони наповнювали атмосферу киснем, створюючи умови для іншого життя на Землі, включаючи рослини та тварин.

Здавалося б, ці древні мікроби могли легко адаптуватися до життя на суші. Під час досліджень зразків Langiella scourfieldii з гірських порід Ріні Чертс у Шотландії, вчені виявили докази того, як ціанобактерії ростуть і розмножуються.

Зокрема, вони відзначили феномен розгалуження, коли бактерії подвоюються і створюють нову лінію росту. Це свідчить про те, що ціанобактерії росли у вологих земельних умовах, що оточували гарячі джерела. Це робить їх одними з найдавніших фотосинтезуючих організмів, що вперше вибралися на сушу.

Важливо відзначити, що ціанобактерії не лише створили умови для іншого життя на Землі, але й самі продовжують існувати й процвітають сьогодні. Вони зуміли адаптуватися до різних умов і навіть конкурують з іншими організмами, включаючи рослини.

Читай також:

Фото: Langiella scourfieldii