Вчені дослідили рештки динозавра з Монголії: доісторичні тварини могли видавати звуки, схожі на пташині

Фахівці порівняли гортанні кістки з голосовими апаратами сучасних птахів…

Вчені з Музею Університету Хоккайдо та Американського музею природної історії знайшли докази того, що принаймні один із видів динозаврів міг видавати пташині крики. Результати дослідження опубліковані в журналі Communications Biology, повідомляє видання open4business.

«Ми припускаємо, що пташина вокалізація, ймовірно, з'явилася у непташиних динозаврів до появи птахів», - пишуть дослідники.

Зазначається, що голосовий апарат динозаврів складався з хрящів, які погано зберігаються, оскільки не перетворюються на скам'янілість.

Вивчивши анкілозавра Pinacosaurus grangeri, який був знайдений у 2005 році в Монголії, вчені дійшли висновку, що скам'янілі кістки в його горлі – це частини гортані, і за допомогою м'язів, що оточують їх, динозавр міг регулювати повітряний потік і видавати різні звуки.

Фахівці порівняли ці кістки з голосовими апаратами кількох видів сучасних птахів та рептилій і виявили, що одна частина гортані пінакозавра була більшою. Таким чином він був здатний видавати дуже гучні звуки. При цьому інша частина його гортані була довшою, ніж у сучасних тварин, що, швидше за все, дозволяло м'язам трахеї змінювати звуки, що видаються – подібно до того, як змінюється звук з голосового органу сучасних птахів (сірінксу).

Дослідники припускають, що якщо динозавр був здатний видавати схожі на пташині звуки, то, швидше за все, він використовував їх з тих самих причин — для залучення партнерів, відстеження потомства та захисту території.

Читайте також: