Трансплантації зубів у 18 столітті: як мертві та діти ставали донорами для ідеальної посмішки заможних?

Процес взяття донорських зубів був не менш жахливим…

Якщо ви боїтесь лікувати зуби, то після того, як прочитаєте цю статтю, зрозумієте, наскільки вам пощастило жити в сучасному світі і отримувати якісні стоматологічні послуги. Мало хто знає про темну історію трансплантації зубів, яка відбувалася у 18-му столітті та мала свої власні жахливі та морально сумнівні відтінки.

Як пише видання iflscience, історик культури та автор книги «Запасні частини: несподівана історія хірургії трансплантації» доктор Пол Креддок розповідає, що трансплантація взагалі є однією з найдавніших форм хірургії. Відомо, що процедура у 18-му столітті виглядала так: зуб донора вирізався з прикріпленням ясен, потім видалявся зуб реципієнта, і зуб донора вставлявся в надії, що він зросте на новому місці.

Процес взяття донорських зубів був не менш жахливим. Зуби витягували з рота людей, які потребували грошей, часто дітей, і вставляли в рот заможних. Вони прагнули мати ідеальну посмішку і тому у 18-му столітті вдавалися до крайнощів. Зуби також брали з тіл мертвих, у тому числі тих, хто загинув у таких конфліктах, як битва при Ватерлоо, що породило термін «зуби Ватерлоо».

«Я не думаю, що існувала б життєздатна торгівля трансплантацією зубів без багатих і бідних, і без відчуття того, що одна група людей є нижчою за іншу. Це повністю залежало від багатих людей, які піклувалися про свій зовнішній вигляд, і від бідних, які відчайдушно потребували грошей», — пояснив Креддок.

Проте  сама процедура трансплантації зубів мала чимало недоліків та жахливих наслідків і для пацієнта.

«Хоча «деякі видатні хірурги» вважали метод «дуже безпечним», з медичної точки зору була передача хвороби — головним чином сифілісу, — зазначив Креддок. – Одна розповідь описує жінку з Саутгемптона, якій поставили зуб, а невдовзі її вразила венерична хвороба, яка знищила одну сторону її обличчя. Вона дуже скоро померла».

Медична наука далеко просунулася з часів розквіту алотрансплантації зубів, але ми повинні сприймати історію процедури як застереження.

Читай також: