Стародавні трилобіти чи яйця богомола: у Кривому Розі знайшли скам'янілості, яким приблизно 200 млн років

Існує дві основні гіпотези щодо їхньої природи…

Загадкові скам'янілі нарости, вік яких оцінюється приблизно 200 мільйонів років, були виявлені на схилі Північної Червоної Балки в Тернівському районі Кривого Рогу, Дніпропетровської області, учасниками Facebook-спільноти «Марс у Кривому Розі». Існує дві основні гіпотези щодо їх природи: вони можуть бути скам'янілими останками древніх трилобітів або затверділими яйцями сучасного богомола. Розглянемо обидві гіпотези докладніше:

Гіпотеза 1: Закам'янілі останки давніх трилобітів

Перша гіпотеза пов'язана з припущенням, що нарости є скам'янілістю древніх трилобітів. Трилобіти були стародавніми морськими організмами, які існували протягом сотень мільйонів років і зникли близько 252 мільйони роки тому. Вони були різноманітними й мали характерні панцирі з хітинових пластин. Трилобіти мали різноманітні форми та розміри, та їх скам'янілості часто перебувають у різних геологічних зразках.

Сумніви, висловлені щодо цієї гіпотези, пов'язані з тим, що нарости знаходяться зверху на камені. Тим не менш, у геології іноді можливі такі аномалії, коли скам'янілості переміщуються або осідають поверхні внаслідок геологічних процесів.

Гіпотеза 2: Затверділі яйця богомола

Друга гіпотеза передбачає, що нарости можуть бути затверділими яйцями богомола сучасного. Богомоли – це комахи, відомі своєю незвичайною репродуктивною стратегією. Вони відкладають яйця в характерні яйцеклади і прикріплюють їх до гілок або інших відповідних поверхонь.

Сумніви щодо цієї гіпотези можуть бути пов'язані з невідповідністю поведінки сучасних богомолів, але важливо пам'ятати, що еволюція може змінювати стратегії та поведінку організмів з часом.

Для визначення природи нарости потрібно більш детальне дослідження. Враховуючи, що науковий опис підтверджує наявність скам'янілостей стародавньої флори та фауни, перша гіпотеза про трилобіти залишається цілком можливою.

Читай також: