Шанси на життя поза Землею: на крижаному супутнику Юпітера Європі виявили потенційні сліди життя

Революційне відкриття JWST полягає в…

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба (JWST) NASA вразив світ науки та астрономії захопливими новинами. Як пише видання Livescience, апарат виявив потенційний слід життя на супутнику Юпітера Європі, який трохи менший за Землю і вкрит кіркою водяного льоду. Довго ця холодна та віддалена локація була об'єктом цікавості для вчених, які шукали позаземне життя. Однак до цього моменту ніхто не міг довести, що на Європі існують необхідні хімічні компоненти для життя, зокрема вуглець, який є важливим будівельним блоком життя на Землі.

Революційне відкриття JWST полягає в виявленні вуглекислого газу на Європі, і це не лише підвищує ймовірність життя на цьому супутнику, але і розгортає багато питань щодо його походження. Вуглекислий газ, здається, не потрапив на Європу через метеорити чи астероїди, а натомість утворився на самому супутнику. Це вказує на можливість наявності хімічних процесів у внутрішньому океані Європи, який може підтримувати життя.

Вчені зафіксували вуглекислий газ в регіоні Місяця, який називається Tara Regio. Цей факт підкреслюється попередніми спостереженнями космічного телескопа «Габбл», які підтвердили наявність солі в цьому регіоні.

«Попередні спостереження космічного телескопа свідчать про наявність океанської солі в регіоні Тара, — заявила вчена-планетолог Корнельського університету Саманта Трамбо – Тепер ми бачимо, що вуглекислий газ також сильно сконцентрований там. Ми вважаємо, що це означає, що вуглець, ймовірно, походить із внутрішнього океану».

Саморобний вуглекислий газ було виявлено в різних формах, включаючи кристалічний та аморфний. Це говорить про можливий рух матеріалів між поверхневою корою і океаном, адже вуглекислий газ не може залишатися стабільним на поверхні Європи довго. З досліджень відомо, що поверхня Європи є молодою, приблизно 60 мільйонів років.

Читай також:

Фото: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS