Сенсаційне відкриття про крилатого лева з площі Сан-Марко: символ Венеції має китайське походження

Виявили також схожість між головою лева та стилем скульптур династії Тан…

Нещодавні дослідження стали справжньою сенсацією для всього світу. Ізотопний аналіз та нові стилістичні порівняння показали, що знаменитий венеціанський крилатий лев, який гордо стоїть на площі Сан-Марко, можливо, має китайське походження, пише arkeonews. Це відкриття кардинально змінює уявлення про одну з найвідоміших скульптур Європи та підтверджує важливість культурних обмінів між Сходом та Заходом.

Металургійний аналіз бронзи, з якої виготовлений лев, показав, що значна частина матеріалу походить з Китаю восьмого століття. Бронзу переправили до Венеції, де скульптуру зібрали наново, адаптувавши її до стандартної іконографії крилатого лева, символу святого Марка, покровителя Венеції.

Більше того, дослідники виявили схожість між головою лева та стилем скульптур династії Тан (618-907 рр. н. е.). Деталі, як широкі ніздрі, загострені вуса і виступаючі ікла, нагадують традиційного китайського «охоронця гробниць». Однак для того, щоб статуя краще відповідала образу лева, їй зрізали роги та підкоригували інші елементи.

Незважаючи на те, що лев став одним із символів Венеції, його справжнє походження залишалося загадкою протягом століть. Вчені припускають, що статуя могла потрапити до Венеції ще за часів Марко Поло, або навіть раніше, коли його батько та дядько відвідували Китай. Шлях скульптури до Італії залишається невідомим, але нові дані підтверджують: лев має східне коріння і, ймовірно, прибув до Венеції у шматках, де був наново зібраний і адаптований до нової ролі.

Читай також:

Фото: University of Padova