Що знаходиться всередині Стоунхенджа?

Нещодавнє відкриття археологів вразило увесь світ.

Загадковий та містичний Стоунхендж непокоїть вчених багато років: що це за місце, яке справжнє призначення гігантських кам'яних брил і як вони тут опинилися?

Британські археологи взялися за дослідження Ейвебрі – комплексу кам’яних споруд, який з'явився після 3000 року до нашої ери. Він нагадує знаменитий Стоунхендж і знаходиться приблизно в 40 кілометрах на північ від нього.  

Фото: pexels.cоm

Учені просвітили радаром ґрунт і сканування показало, що всередині кіл знаходилося кам'яне житло.

Це був великий будинок, який побудували близько 3700 року до нашої ери. Швидше за все, він належав сім'ї з високим соціальним статусом. Вчені припускають, що спочатку будинок оточувала дерев’яна огорожа, залишки якої були знайдені неподалік.

Фото: unsplash.com

Потім замість дерев’яного частоколу з’явилася квадратна кам’яна огорожа, яку пізніше змінили кам’яні кола. Про те, що будинок існував говорить і те, що археологи знайшли всередині кола кераміку й крем’яні знаряддя епохи раннього неоліту.

Археологи впевнені, що в Стоунхенджі, всередині знаменитого кам'яного кола теж могло розташовуватися неолітичне житло. Проте згодом будинки були зруйновані, а кам’яні кола, які вціліли, почали використовувати для проведення ритуалів і свят.