Що їдять на Різдво в різних країнах світу

Пропонуємо подивитися, як виглядає різдвяний стіл в різних країнах.

Різдво і Новий рік – особливий період в культурі багатьох народів, і у кожного з них є своє святкове меню для такого випадку.

Франція

У Франції на грудневі свята прийнято їсти "Різдвяне поліно". Звичай випікати цей рулет сходить до середньовічної традиції спалювати різдвяну колоду.

Англія

Грудень – час, коли в кожній англійській сім'ї за власним рецептом готують плам-пудинг, або різдвяний пудинг. Роблять десерт за кілька тижнів до Різдва, а потім він дозріває в прохолодному місці. Подається в перший день свята.

Як правило, це пудинг темного кольору із сухофруктами, горіхами і яловичим жиром.

Ісландія

В Ісландії на Різдво прийнято готувати пиріг під назвою вінартерта. Його також називають "Смугаста леді" – через багатошаровості. Ласощі печуть з ванільних і Кардамонови шарів пісочного тіста та сливового джему, по черзі змінюють один одного. У джем зазвичай додають спеції – корицю або гвоздику.

Шотландія

На Різдво шотландці печуть пудинги, торти з марципанами і яблуками і роблять спеціальний десерт з кремом – кранахан. У нього входять обсмажені вівсяні пластівці, залиті збитими вершками, віскі, медом, малиною. Подається в келихах.

Ірландія

На святкових столах ірландців можна зустріти незвичайний десерт: торт "Гіннес". Хоч таке поєднання і здається неймовірним, але це факт: ласощі готують на темному пиві. Проте в готовому продукті немає й натяку на пивну гіркоту.

Італія



В головний зимове свято на десерт тут зазвичай подають панеттоне або пандоро. Кажуть, все італійці діляться на дві непримиренні групи в залежності від того, який з двох видів випічки вони віддають перевагу. Але ж ці ласощі дуже схожі.

Панеттоне – легкий солодкий пиріг або хліб з зацукрованими фруктами. Романтична версія походження цього десерту говорить, що один міланський учень пекаря по імені Антоніо придумав його для своєї коханої.

Пандоро – солодкий дріжджовий кекс у вигляді усіченої піраміди, який придумали в Вероні.

Литва

В Литві популярний кучюкай – маленьке підсолоджене печиво. Цей десерт роблять з квасного тіста з маком і найчастіше просочують маковим молочком.

Латвія, Естонія та Фінляндія

Тут на Різдво вас неодмінно пригостять печивом, яке називається піпаркукас. У ньому містяться імбир, перець і інші прянощі, звідси і переклад назви – "перчене печиво".

Угорщина

В Угорщині надзвичайно популярний традиційний торт "Добош". Він складається з шести шарів бісквіта з шоколадним кремом і карамельною глазур'ю.

Греція

Меломакарона – це блюдо грецької кухні, яке є обов'язковим атрибутом Різдва. Це солодке печиво з медом, такі собі маленькі овальні коржики.

Португалія

Різдвяні свята в Португалії складно уявити без традиційного "королівського пирога" "Болу Рей". Це справжній символ сезону в Португалії, тут його подають весь грудень і до 6 січня.

Мексика

У Центральній і Південній Америці дуже популярний торт під назвою "Три молока" (Tres Leches). Як зрозуміло з назви, в його приготуванні використовуються три види молока: згущене, топлене і вершки.

Австралія

В Австралії Різдво випадає на розпал літа. Тому і десерт на це свято зазвичай готують зовсім не зимовий. Тістечка "Рокі Роуд" – це насолода на основі молочного шоколаду і кольорових маршмеллоу. Подається у вигляді тістечок або капкейков, а іноді і з морозивом.

За матеріалами AdMe

У світі мистецтва існує чимало таємниць, але жодна з них не викликала стільки суперечок та ажіотажу
Скандинавська міфологія — це не просто легенди. Це — цілий світ…
23052025
Переобрання Олександра Свіщова на посаду президента Федерації водного поло України пройшло одноголосно.
23052025
Привіт, любителі вихідних та цікавих фактів! Готуйтеся до травневих пригод, адже ми вже готові поділитися свіженьким прогнозом погоди
Забудьте все, що ви знали про російську мову, адже її справжня історія не така, як про неї розповідають на росТБ