Ряд вчених висунули припущення, що 25000-річна гора в Індонезії є «найдавнішою пірамідою, побудованою людьми»

Серед сміливих заяв і те, що всередині неї є «приховані порожнини або камери»…

Нещодавно опубліковане дослідження археологічної команди в Archaeological Prospection викликало обурення в науковому світі та привернуло увагу журналістів. Йдеться про велику гору в Індонезії, яку автори статті вважають «найдавнішою пірамідою у світі, створеною стародавніми людьми».

У дослідження йде мова про те, що Гунунг Паданг, яка в перекладі «гора просвітлення», була ретельно створена людиною між 25 000 і 14 000 років тому. Крім того, були сміливі припущення, що на горі є «приховані порожнини або камери», а сама структура «кілька разів перекопувалась», можливо, для «збереження та приховування своєї справжньої природи».

Однак, як пише видання IFLScience, інші вчені висловлюють серйозні сумніви стосовно цих тверджень. Лутфі Йондрі, археолог з Бандунгу, Індонезія, каже, що його власні дослідження показують, що люди в цьому регіоні жили в печерах всього лише між 12 000 і 6 000 років тому і не залишили слідів своєї діяльності, які свідчили б про їх виняткові навички в обробці каменю.

Флінт Діббл, археолог з Університету Кардіффа, Великобританія, зауважує, що хоча в дослідженні використовуються «законні дані», але робляться невиправдані висновки. Він розкриває, що команда використовує вуглецеве датування, але без додаткових доказів людської діяльності, намагається переконати світ у тому, що гора була побудована людьми.

Одне з ключових питань, яке виникає у зв'язку з цим дослідженням, - це можливість існування передових будівельних методів серед людей, які, за твердженням команди, могли існувати, навіть до винайдення сільського господарства.

Загальна реакція на це дослідження показує, що відсутні надійні докази створення гори як піраміди. До того часу, поки дослідники не представлять більше переконливих аргументів та доказів, гіпотеза про створення Гунунг Паданг лишається під великим питанням.

Читай також: