Пролежала нерухомо 500 років: реліквія ацтеків – гігантська кам'яна голова змії з'явилася після землетрусу в Мексиці

Вона 1,8 метра в довжину, 1 метр у висоту і 85 сантиметрів в ширину…

Минулого року під час потужного землетрусу в Мексиці, з кам'яного ґрунту історичного центру Мехіко вирвалася гігантська кам'яна голова змії, прикрашена різнокольоровою різьбою. Як пише видання iflscience, ця загадкова скульптура – величезна історична реліквія, яка датується кінцем імперії ацтеків, пролежала нерухомо понад 500 років. Але чому саме зараз, після землетрусу ця голова змії вирішила вийти на поверхню? Відповідь на це запитання залишається невідомою, але загадка навколо цього дива продовжує викликати зацікавленість та захоплення.

Ця гігантська скульптура має розміри 1,8 метра в довжину, 1 метр у висоту і 85 сантиметрів в ширину. Вона зберіглася в ідеальному стані, покрита веселкою різнокольорових пігментів, що включають в себе охру, червоний, синій, чорний і білий. Ця вражаюча різьба є важливим свідченням майстерності і мистецтва ацтеків.

Для збереження яскравості цих кольорів, археологи з Національного інституту антропології та історії (INAH) ретельно дбають про скульптуру. Вони помістили її в герметичну камеру вологості, обладнали її зволожувачами повітря та реєстраторами даних, щоб забезпечити ідеальні умови для збереження кольору та структури голови змії.

Багато століть тому, змії відігравали величезну роль у художній культурі ацтеків та інших народів Предколумбової Америки. Зображення змії асоціювались із богами і символізували родючість та відродження. Бог Кетцалькоатль, зображуваний у вигляді пернатого змія, був одним із найзначущіших об'єктів культу ацтеків. Змії регулярно скидають свою шкіру, що символізує процес регенерації і відродження.

Читай також:

Фото: LANCIC/UNAM/INAH