Похована із замком на нозі, аби не встала з могили: археологи в Польщі знайшли рештки 400-річної «дитини-вампіра»

Крім того дитину поклали у могилу обличчям вниз…

Археологи в Польщі знайшли 400-річний скелет маленької дитини, похованої обличчям вниз із залізним замком на нозі – нібито для того, щоб зупинити її воскресіння з мертвих. Дитину поховали в 17 столітті в селі Пень поблизу польського міста Бидгощ, на місці, яке, здається, було кладовищем для «покинутих душ» і бідних.

За оцінками археологів, на момент смерті дитині було від 5 до 7 років. Рештки були знайдені лише за кілька метрів від знайденого минулого року скелета жінки-«вампіра», яка була похована приблизно в той же час із серпом на шиї та таким же замком на нозі.

Згідно з тогочасними звичаями, такі замки призначалися для тримання трупа в могилі.

«Висячий замок показує, що люди боялися цієї дитини після її смерті», — розповів виданню Live Science Даріуш Полінський , археолог з Університету Миколи Коперника в Торуні.

Третій замок був знайдений на тому ж кладовищі, хоча поблизу були знайдені лише розкидані кістки. Жодних інших дитячих скелетів, похованих подібним чином, на місці не знайдено, і, ймовірно, це єдиний відомий приклад такого поховання в Європі, сказав Полінскі.

Мертвих дітей особливо боялися живі люди, які припускали, що вони можуть повернутися як привиди — і навіть більше, якщо дитина зазнала раптової або незвичайної смерті, сказав він.

Полінський кілька років керував розкопками в Пєні, і його команда виявила там близько 100 могил. Під час останніх розкопок було розкопано ще 13 могил. Цвинтар не був звичайним місцем поховання в селі, яке було б у священних межах церкви, сказав Полінський, хоча його місцезнаходження невідоме. Бути похованим на церковному цвинтарі було б дорого, тому тих, хто не міг собі це дозволити, ховали в іншому місці. Проте жінка-«вампір», яку знайшли минулого року з серпом на шиї, була очевидно заможною: археологи знайшли золоті нитки в її одязі та плями золота на палітрі її черепа, що вказувало на те, що вона пила ліки, що містять золото.

Полінскі та його команда чекають на результати аналізу ДНК у кістках жінки, які зможуть розповісти про неї більше. Але їхні висновки показують, що вона була важко хвора.

Команда також сподівається проаналізувати ДНК новознайдених решток. Наразі невідомо, чи була дитина чоловічої чи жіночої статі, сказав Полінскі. І додав, що незважаючи на те, що жінку, знайдену минулого року, і теперішню дитину часто називали «вампірами», сучасна концепція вампірів виникла пізніше, і цей термін не використовувався в цей час.

Читай також:

фото: Wojciech Miłek/NCU