Оточене кістками тварин та людей: у підводній печері дайвери натрапили на старовинне каное майя

Воно, ймовірно, використовувалося як частина ритуалу…

На мексиканському півострові Юкатан дайвери на майже 5-метровій глибині всередині підводної печери виявили дерев’яний каное майя і 38 скелетних останків. Сталося це ще у 2021 році, проте знахідка шокує і досі, а нещодавній аналіз вуглецю показав, що деревина посудини датується 16 століттям, пише видання livescience. Серед скелетів виявили і людські рештки. Наприклад, науковці знайшли стопу, яка, ймовірно, належала жінці. Крім того, серед кісток були знайдені рештки броненосця, собаки, індички та орла.

Вчені припускають, що майя, можливо, використовували каное для ритуалу і навмисно помістили його у підводну нішу, адже вважали, що такі печери та воронки були порталами в підземний світ. Крім того, броненосці є вправними плавцями, здатними затримувати дихання під водою, використовуючи кігті, щоб просуватися вперед. Науковці вважають, що останки броненосця можуть бути «натяком на входження броньованої тварини в підземний світ».

«Існують відомі зображення в кераміці майя, на яких броненосець виглядає як «табурет богів» з персонажами, які ставлять на нього ноги, — заявила Александра Біар, археолог із Французького національного центру наукових досліджень. – Це прямо пов’язано з археологічними доказами, поміченими в сеноті, де броненосець виступає як прояв божества».

Саме каное також надає археологам додаткові докази того, що воно використовувалося як частина священної церемонії, оскільки човен мав «дуже важкі» ніс і корму, яким було б важко керувати на швидких течіях. Швидше за все, це каное ніколи не було придатним для плавання.

Читайте також:

Фото: Національний інститут антропології та історії (INAH)