Найменші, найлегші та найшвидші: в Університеті штату Вашингтон розробили унікальних мікророботів-комах

Цих мініатюрних роботів можна буде широко застосовувати…

Науковці з Університету штату Вашингтон представили два унікальні міні-роботи, створені за моделлю комах. Це – міні-жук та водяний стрибун. Ці комахоподібні роботи стали не лише найменшими, а й найлегшими та найшвидшими серед повнофункціональних мікророботів, що коли-небудь створювалися, пише видання WSU.

За інформацією, оприлюдненою на Міжнародній конференції з інтелектуальних роботів і систем Товариства робототехніки та автоматизації IEEE, міні-жук має масу всього вісім міліграмів, а водяний стрибун – 55 міліграмів. Особливістю цих роботів стала їхня здатність рухатися із вражаючою швидкістю до шести міліметрів за секунду.

Головним ключем до досягнень у створенні таких мікророботів стали їхні крихітні приводи. Аспірант Конор Трігстад використовував новітні техніки виготовлення для створення приводів, які важать менше одного міліграма – це найлегший привід у своєму роді.

Ключовим елементом приводів є сплав із пам'яттю форми, який здатний змінювати свою форму при нагріванні. Ця технологія дозволяє створювати мікророботів, які можуть рухатися ефективно та надійно. Однією з переваг є низька енергоспоживаність, оскільки для руху робота необхідна мінімальна кількість електроенергії або тепла.

Цих мініатюрних роботів можна буде широко застосовувати, включаючи штучне запилення, пошук і порятунок, моніторинг навколишнього середовища, мікровиробництво та роботизовану хірургію.

Інженери планують подальші дослідження в галузі робототехніки, шляхом створення роботів з рухами водяних комах, які можуть працювати як на поверхні води, так і під нею. Окрім того, вони вивчають можливість використання крихітних батарей для забезпечення автономності цих мікророботів.

Читай також:

Фото: Bob Hubner, WSU Photo Services