На затонулих кораблях у Південно-Китайському морі дайвери знайшли скарби династії Мін

Вони були виявленні на глибині 1500 метрів під поверхнею моря...

Дайвери виявили понад 900 артефактів з двох затонулих кораблів, які ховаються на дні Південно-Китайського моря. Як пише видання livescience, знахідки включають порцелянові вироби, мідні монети та декоративні шматки кераміки, що належать до часів династії Мін (1368-1644).

У жовтні 2022 року китайський уряд повідомив про виявлення цих кораблів на глибині 1500 метрів під поверхнею моря. Це море омиває Китай на півночі, В'єтнам на заході та Філіппіни на сході.

Затонулі судна були знайдені неподалік узбережжя міста Санья на острові Хайнань. Відстань між ними складає близько 22 кілометрів, повідомляє South China Morning Post (SCMP).

У 2023 році дослідники розпочали детальне картографування та розкопки за допомогою глибоководного апарату, як зазначає The Guardian. Янь Ялінь, директор відділу археології Національного управління культурної спадщини Китаю (NCHA), зазначив, що кораблі збереглися відносно добре, і на борту було знайдено значну кількість реліквій.

Перший корабель, як з'ясували дослідники, перевозив порцелянові та гончарні вироби разом із мідними монетами, імовірно, з міста Цзіндечжень, яке відоме як фарфорова столиця Китаю.

На другому кораблі було виявлено 38 артефактів, включаючи деревину, порцелянові та керамічні вироби, спіралеподібні раковини-тюрбани та оленячі роги.

Заступник голови NCHA, Гуань Цян, зазначив, що ці знахідки підкреслюють важливість торгівлі та культурного обміну вздовж стародавнього морського шовкового шляху. Причини затоплення цих кораблів поки залишаються для науковців невідомими.

Читай також:

Фото: NCHA