Історія еволюції: як готування їжі на вогні змінило нашу анатомію і який непотрібний м'яз є у сучасної людини?

Важко уявити, яким насправді було життя першої людини…

Коли більшість людей думають про наших далеких предків, багато хто уявляє групу мавпоподібних істот, що юрмляться в печері, намагаючись розбити кістки каменем. Хоча це не зовсім правильно, ранні люди також досягли неймовірних успіхів у інноваціях та виживанні, що призвело до появи сучасної людини та домінуючого виду на планеті Земля. 

Наприклад, звичайне приготування їжі у прадавні часи змінило нашу анатомію. Як пише видання Exploredplanet, перші люди почали готувати їжу на контрольованому вогні приблизно 790 000 років тому, в результаті чого люди почали споживати набагато менше бактерій, ніж коли їли страви сирими. Це змінило анатомію ранніх людей, що призвело до коротшого травного тракту, оскільки було менше потреби переробляти їжу.

Люди почали отримували більше енергії з м’яса, що призвело до більш високих тіл і більшого мозку, який, до речі, за цей час збільшився втричі і це є основною причиною того, що ми змогли вижити як вид. Однак розмір нашого мозку дозволив нам не тільки вижити, але й процвітати, ставши домінуючим видом на Землі. Цікаво, що вчені досі не зовсім впевнені, чому ми взагалі розвинули такий великий мозок. Деякі вважають, що це було результатом зміни клімату або нашої потреби оцінити нові місця та невідому місцевість.

У сучасної людини майже нічого не залишилося від першого нашого представника. Однак на згадку про ті часи у нас є «безцільний м'яз ноги». Чи знали ви, щ близько 9% населення планети має абсолютно непотрібний м'яз на нозі? Це те, що відоме як підошовний м’яз і справді мало певне призначення, коли люди були більше схожі на мавп, ніж на людину. Це допомагало нам хапати та маніпулювати об’єктами пальцями ніг, але з часом ми перестали мати потребу в цьому завдяки нашим пальцям, особливо великим! Підошовний м’яз насправді настільки непотрібний, що хірурги беруть його під час операції для реконструкції інших частин тіла.

Так само жодній меті не служать і «мурашки» на тілі людини, хоча колись вони були життєво-важливими. Мурашки по шкірі є природною біологічною реакцією людей, однак зникли ще за часів ранніх людей. Коли перші Homo sapiens мали велику кількість волосся, мурашки по шкірі служили реальній меті. Вони робили нас більшими, піднімавши наші волосяні фолікули, тож ми виглядали грізнішими, щоб хижаки чи вороги могли двічі подумати про атаку. Тепер у нас мурашки по шкірі з набагато менш загрозливих причин.

Читайте також:

Фото - pexels