Хелоуін: історія гарбуза

Наймоторошніше свято осені вже на порозі, тож пропонуємо дізнатися кілька цікавих фактів щодо історії Хелловіну!

Хелловін – кельтське стародавнє свято, яке є одним з найбільших і улюблених у Північній Америці. Батьківщиною Хелловіну вважається Ірландія. Однак щороку його популярність дедалі більше зростає і в інших країнах світу, в тому числі, й в Україні.

Християнська церква не могла проігнорувати таке явище, як кельтський День нечисті і тому було вирішено запровадити 1 листопада "День всіх святих". Це свято тих святих, у яких немає свого особливого дня. Цього дня належало прославляти святих і мучеників.

Нині ж щороку в ніч з 31 жовтня на 1 листопада дорослі переодягаються в містичних страхітливих героїв і влаштовують тематичні вечірки з "моторошними" смаколиками. Діти, також вбираючись в костюми, ходять від будинку до будинку, збираючи солодощі, зі словами "Цукерки або смерть!".

Один з основних атрибутів свята – світильник Джека. Це вирізаний у вигляді голови гарбуз з підсвічуванням, традиційно – свічкою, але сьогодні часто використовується електричне підсвічування.

Традиція ця має багатовікову історію. Згідно з ірландською легендою, жадібний до грошей коваль-пияка Джек запропонував якось володарю Пекла пропустити з ним чарочку в трактирі. Коли прийшов час розплачуватися, заповзятливий ірландець попросив Диявола позичити монетку. Після чого Джек швидко поклав її до себе в кишеню, де якраз лежав срібний хрестик. Диявол опинився в пастці – як не старався, він не міг прийняти початкове обличчя. Зрештою, Диявол домігся свого звільнення, пообіцявши натомість рік чіпати Джека, а також після його смерті не претендувати на його душу. 

Вдруге хитрий коваль обвів навколо пальця довірливого Сатану, попросивши його залізти на дерево за фруктами. Як тільки нечистий видерся на крислату крону, Джек надряпав на стовбурі хрест. Так він виторгував собі ще десять років безтурботного життя. Скористатися отриманими привілеями випивака Джек не зміг, тому що незабаром помер. Після смерті грішника не допустили в рай. Ні Богу, ні дияволу Джек виявився не потрібен. Неприкаяний Джек в очікуванні Судного дня був змушений блукати по землі, освітлюючи собі шлях шматочком вугілля з Пекла, який йому наостанок кинув Лукавий. Джек поклав тліючий вогник в порожній гарбуз і пустився в мандри. Звідси пішла й назва хелловінського ліхтаря. 

Таким чином, традиція виготовлення гарбузів-світильників пішла від кельтського звичаю створювати ліхтарі, які допомагають душам знайти шлях в чистилище.

Вперше "світильники Джека" з'явилися у Великобританії, але спочатку для їх виготовлення використовували ріпу. 

Коли традиція святкування Хелловіна поширилася в США, світильники стали робитися з гарбузів, більш доступних і дешевих.

Читайте також:

Хелловін-2018: де і як святкуватимуть українці

Тест: Який костюм тобі вдягнути на Хелловін

Найстрашніші замки України